Για “βρώμικο” πόλεμο κατηγορείται το Ισραήλ

Για “ξεκάθαρη παραβίαση των κανόνων του πολέμου” κατηγορεί η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) το Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα, η οργάνωση αναφέρεται στην αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε στις 18 Νοεμβρίου εναντίον ενός σπιτιού στη Λωρίδα της Γάζας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 Παλαιστίνιοι μεταξύ αυτών τέσσερα παιδιά. Η επίθεση εναντίον του τριώροφου σπιτιού της οικογένειας Ντάλου ήταν μια από τις πιο αιματηρές που σημειώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και ενόπλων οργανώσεων από τη Λωρίδα της Γάζας, που διήρκησαν οκτώ ημέρες και κόστισαν τη ζωή σε 174 Παλαιστίνιους, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 37 παιδιά, και έξι Ισραηλινών.

Σύμφωνα με το HRW, το Ισραήλ ανέμενε ότι θα υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων και καταγγέλλει ότι το εβραϊκό κράτος δεν παρείχε αρκετά στοιχεία για να δικαιολογήσει την επίθεση αυτή. Δέκα μέλη της οικογένειας Ντάλου έχασαν τη ζωή τους από την αεροπορική αυτή επιδρομή, όπως και δύο γείτονες.

“Η πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άμαχοι από την επίθεση έκανε αυτή την επιχείρηση δυσανάλογη και παράνομη", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση. "Οι επιθέσεις από τις οποίες οι απώλειες ζωών αμάχων υπερβαίνουν τα αναμενόμενα στρατιωτικά κέρδη παραβιάζουν τους κανόνες του πολέμου", προσθέτει.

"Ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι η επίθεση εναντίον του σπιτιού της οικογένειας Ντάλου ήταν δικαιολογημένη δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία", καταγγέλλει το HRW. "Το Ισραήλ πρέπει να εξηγήσει γιατί βομβάρδισε ένα σπίτι γεμάτο αμάχους με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Οποιοσδήποτε παραβίασε τους νόμους πρέπει να τιμωρηθεί αναλόγως", υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Αρχικά ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι είχε βάλει στο στόχαστρο του τον στρατιωτικό επικεφαλής της Χαμάς, Γεν Ραμπία. Στη συνέχεια μια εκπρόσωπος του στρατού είχε επισημάνει ότι στόχος ήταν ο Μοχάμαντ Τζαμάλ αλ Ντάλου, ο οποίος σύμφωνα με την ίδια ήταν "γνωστός τρομοκράτης". "Δεν έγινε λάθος από την πλευρά του ισραηλινού στρατού", είχε υπογραμμίσει η ίδια.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πάντως ότι θα απαντήσει στην έκθεση του HRW τις επόμενες ημέρες.