Ο Αραφάτ και το… ραδιενεργό τσιγάρο

Να ανατρέψει τις θεωρίες συνωμοσίας και τις φήμες που θέλουν το Ισραήλ να κρύβεται πίσω από το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ έρχεται να φέρει μια επιστημονική παραδοχή κατά την οποία το κάπνισμα συσχετίζεται με τη ραδιενέργεια.

Την περασμένη εβδομάδα ερευνητές πραγματοποίησαν εκταφή στη σορό του Παλαιστίνιου ηγέτη προκειμένου να πάρουν δείγματα που θα δώσουν απαντήσεις για τα αίτια του θανάτου του.

Οι φήμες για δολοφονία του Αραφάτ ενισχύθηκαν το περασμένο καλοκαίρι όταν βρέθηκαν ίχνη ραδιενεργού πολωνίου στα ρούχα του πρώην ηγέτη.

Όμως όπως γράφει η βραβευμένη με Πούλιτζερ Deborah Blum στο “WIRED”, καθώς τα αποτελέσματα από τους Γάλλους, Ρώσους και Ελβετούς ερευνητές θα αργήσουν κάποιους μήνες, καλό είναι να εξετάζονται και άλλα σενάρια δεδομένου ότι το πολώνιο -210 είναι φυσικό στοιχείο και υποπροϊόν της πυρηνικής μηχανημάτων.

Αν το στοιχείο αυτό εισέλθει με κάποιο τρόπο στον οργανισμό γίνεται θανατηφόρο. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, άτομα που έρχονται σε επαφή με ένα άτομο που έχει μολυνθεί από πολώνιο -210 δεν εκτίθενται στη ραδιενέργεια απλά επειδή βρίσκονται κοντά εκτός εάν έρθουν σε επαφή σωματικά υγρά. Για το γενικό πληθυσμό οι κανονικές συνθήκες υγιεινής (όπως το επιμελές πλύσιμο των χεριών και των φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωση) είναι επαρκείς.

Είναι πιθανό όμως να απορροφήσει κανείς μια μικρή δηλητηριώδη ποσότητα ειδικά αν είναι βαριά καπνιστής. Αυτό είναι μια λεπτομέρεια μεταξύ των κινδύνων από το κάπνισμα που αναφέρει η εταιρεία παραγωγής φίλτρων αέρα και νερού, Lenntech.

Όπως αναφέρει “οι Αμερικανοί είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στη ραδιενέργεια από το τσιγάρο παρά από οποιαδήποτε άλλη πηγή”. Επίσης σημειώνει ότι το πολώνιο-210 έχει απομονωθεί από το αίμα και τα ούρα των βαριά καπνιστών.

Τα φυτά καπνού φαίνεται πως απορροφούν το στοιχείο από τον αέρα και το έδαφος. Επιπρόσθετα οι καπνοπαραγωγοί συχνά βασίζονται στα λιπάσματα, που συχνά περιέχουν ράδιο (Ra), ένα στοιχείο που είναι γνωστό ότι διασπάται σε πολώνιο-210.

Μέχρι τη δεκαετία του '90 οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες έκρυβαν επιμελώς από το κοινό το γεγονός ότι γνώριζαν πως τα φίλτρα δεν αφαιρούσαν τη ραδιενέργεια από τον καπνό του τσιγάρου.

Για κάποιον βαριά καπνιστή, όπως για παράδειγμα ένας που καπνίζει σε καθημερινή βάση περίπου ενάμισι πακέτο την ημέρα, είναι σαν να εκτίθεται σε 300 ακτινογραφίες το χρόνο.

Υπάρχουν ακόμα επιστήμονες που πιστεύουν ότι το πολώνιο-210 είναι ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο των πνευμόνων. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, αφότου βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίου στα ρούχα του Αραφάτ, γεννιούνται ερωτηματικά ως προς το κατά πόσο ο θάνατός του θα μπορούσε να οφείλεται στην έκθεση του στο τσιγάρο. Άλλωστε είναι γνωστό το πόσο αγαπούσε το κάπνισμα.