Γιάννης Ταφύλλης, ένας πιλότος στο «τιμόνι» της ΓΓΠΠ μετά τη φονική φωτιά

Γιάννης Ταφύλλης, ένας πιλότος στο «τιμόνι» της ΓΓΠΠ μετά τη φονική φωτιά

Ποιος είναι ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας που αναλαμβάνει την υπηρεσία σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές της

Ένας πρώην πιλότος και σμηναγός, ο Γιάννης Ταφύλλης, ανέλαβε το «τιμόνι» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) μετά την παραίτηση του Γιάννη Καπάκη, σήμερα.

Ο Γιάννης Ταφύλλης αναλαμβάνει μια υπηρεσία που βρέθηκε στο στόχαστρο μετά τη φονική πυρκαγιά της Αττικής και τον χειρισμό της έκτακτης κατάστασης.

Ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, καθώς, σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχει πλούσια επιχειρησιακή εμπειρία και πολυετή ενασχόληση τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και σε θέματα διοίκησης.

Ο κ. Ταφύλλης, από τον Δεκέμβριο του 2017 διευθύνει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στο πλαίσιο το οποίου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέλαβε το συντονισμό δράσης για την αναμόρφωση του Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας.

Επιπλέον, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής. Γνωρίζει σε βάθος τόσο το πλαίσιο συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας, όσο και τις ανάγκες της σε σύγχρονες υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών.

Κατά τη θητεία του ως γενικού γραμματέα ΥΠΕΘΑ τού ανατέθηκε ο επιχειρησιακός συντονισμός του προσφυγικού, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Έρευνας και Καινοτομίας.

Στην Ελληνική Αεροπορία για 25 χρόνια

Φοίτησε στo Tμήμα Ιπτάμενων της Σχολής Ικάρων και στη συνέχεια απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Essex της Αγγλίας, με εξειδίκευση στην ανάλυση και σχεδίαση πληροφοριακών συστημάτων υψηλών απαιτήσεων.

Υπηρέτησε στην Ελληνική Αεροπορία για εικοσιπέντε έτη, αρχικά ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και στη συνέχεια ως επιτελής και επικεφαλής του φορέα για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της υποδομής των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν το επιχειρησιακό έργο της Αεροπορίας.

Διετέλεσε Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Λογισμικού των Ιπταμένων RADAR AWACS του NATO στη Γερμανία.

Στη διάρκεια της καριέρας του στην Αεροπορία του απονεμήθηκαν πέντε τιμητικές διακρίσεις, όπως αναφέρει το βιογραφικό του.