Ο Ομπάμα θα ορκιστεί δύο φορές

Δεύτερη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ για τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και διπλοί όρκοι. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ορκιστεί για πρώτη φορά στις 20 Ιανουαρίου στο Λευκό Οίκο και την επόμενη ημέρα μπροστά σε εκατομμύρια Αμερικανούς.

Οι δύο τελετές είναι αναγκαίες γιατί σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, η θητεία του Ομπάμα τελειώνει το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου. Όμως η κανονική τελετή ορκωμοσίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί Κυριακή, έτσι μετατίθεται για την επομένη, την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου μπροστά στο Καπιτώλιο.

Δύο φορές είχε ορκιστεί όμως και στην πρώτη του θητεία το 2009. Ο λόγος ήταν τότε ότι ο πρώτος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε μπερδέψει τα λόγια του όρκου που επαναλάμβανε ο Ομπάμα στο Καπιτώλιο.

Ο δικαστής αναγκάστηκε να μεταβεί αμέσως μετά στον Λευκό Οίκο για να επαναληφθεί η διαδικασία, χωρίς λάθη αυτήν την φορά.

Η επίσημη τελετή της 21ης Ιανουαρίου έχει μικρότερη ιστορική σημασία από αυτήν της πρώτης θητείας όταν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου της χώρας.