Η αιγυπτιακή προεδρική φρουρά απεκατέστησε την τάξη γύρω από το προεδρικό μέγαρο το απόγευμα της Πέμπτης μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μόρσι, που στοίχισαν τη ζωή σε επτά ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων περίπου 350.
Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος αναμενόταν να απευθύνει διάγγελμα στο λαό πιθανότατα θα το κάνει την Παρασκευή, σύμφωνα με προεδρική πηγή, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τους λόγους αυτής της καθυστέρησης.
Νωρίτερα εκατοντάδες υποστηρικτές του προέδρου είχαν κατασκηνώσει έξω από το προεδρικό μέγαρο ενώ οι αντίπαλες ομάδες που ζητούν την παραίτηση του ηγέτη κρατήθηκαν σε απόσταση από οδοφράγματα και άρματα μάχης που παρέταξε ο στρατός, στήνοντας μια περίμετρο περίπου 150 μέτρων γύρω από το κυβερνητικό κτίριο.
Η χθεσινή ημέρα ήταν μια από τις χειρότερες για την Αίγυπτο, μετά τις περσινές διαδηλώσεις κατά του έκπτωτου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ αλλά και μετέπειτα της ανάληψης της εξουσίας από το στρατό καθώς οι συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στο Κάιρο προκάλεσαν νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Έξι εκ των νεκρών ήταν υποστηρικτές του Μόρσι σύμφωνα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Μήνυμα από ΟΗΕ για ειρηνική περιφρούρηση των διαδηλώσεων
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου οφείλει να προστατεύσει τους ειρηνικούς διαδηλωτές και να καταδιώξει όποιον προτρέπει σε βιαιότητες, ακόμη κι εάν πρόκειται για πολιτικούς, διεμήνυσε την Πέμπτη η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Νάβι Πιλάι.
“Ο κόσμος έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά και (οι πολίτες) έχουν το δικαίωμα να μην σκοτωθούν, ή τραυματισθούν, ενώ το πράττουν. Η παρούσα κυβέρνηση ανήλθε στην εξουσία βασιζόμενη σε παρόμοιες διαδηλώσεις, συνεπώς οφείλει να δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στην ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα των διαδηλωτών για την ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης”, υπογράμμισε στις δηλώσεις της η αξιωματούχος.