“Ένα εκατομμύριο Έλληνες σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο”

Τη διευκόλυνση όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στην περιφέρεια και να ασχοληθούν με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση, με ένα σχέδιο που περιλαμβάνει κυβερνητικές δράσεις και οικονομικά κίνητρα για τους ενδιαφερόμενους.

Η μελέτη του προγράμματος έχει ανατεθεί στους αναπληρωτές υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Περιβάλλοντος, Σταύρο Καλαφάτη και Ανάπτυξης, Σταύρο Καλογιάννη, οι οποίοι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνάντηση.

Ενδιαφέροντα είναι εξάλλου τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο, και οι μισοί περίπου από αυτούς ενδιαφέρονται ειδικά για τον αγροτικό τομέα. Μάλιστα, το 25,4% των ερωτηθέντων που σκέφτονται την επιστροφή στην ύπαιθρο είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, ενώ το 43% πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης.

Ακόμα, το 57% όσων έχουν υπογράψει σύμβαση για μίσθωση γεωργικής και κτηνοτροφικής γης, στο πλαίσιο σχετικής δράσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι νέοι έως 35 ετών με πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής, ενώ σημαντικό είναι ότι ο αριθμός των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, που ως το 2008 μειωνόταν διαρκώς, από το 2008 ως το 2010 αυξήθηκε κατά 6,38%.