“Περιμένω κάθε μήνα για σύνταξη της μητέρας μου”

Οδοιπορικό στους δρόμους και τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφει τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι Έλληνες κάνει το Bloomberg.

Πρωταγωνίστρια στο ρεπορτάζ του πρακτορείου είναι η Αναστασία Καραγαιτανάκη, 57 ετών, πρώην μοντέλο και ιδιοκτήτρια καφέ στη Θεσσαλονίκη η οποία έχασε την επιχείρηση της, κοιμάται σε ένα καναπέ δίπλα στο ψυγείο, συντηρεί και τους δύο γιους της και επέστρεψε σπίτι της στην 84χρονη μητέρα της.

"Νιώθω σαν να έχει γλιστρήσει η ζωή μέσα από τα χέρια μου. Νιώθω σα να είμαι νεκρή" είναι τα λόγια της.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι για χιλιάδες Έλληνες της μεσαίας τάξης η κατάσταση είναι δραματική.

Η οικογένειας της κ. Καραγαιτανάκη δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τη θέρμανση στο σπίτι τους και αυτό το χειμώνα θα περάσουν με ηλεκτρικές κουβέρτες. Ζουν με 785 ευρώ το μήνα, τη σύνταξη της γιαγιάς.

Πριν από δύο χρόνια πούλησαν όλα τα κοσμήματα της οικογένειας για 3.000 ευρώ και τα χρήματα πήραν οι δύο γιοι της.

Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Είναι διαβητική και οι τιμές του σακχάρου αυξάνονται γιατί δεν έχει χρήματα να αγοράσει κρέας και λαχανικά που συνιστά ο γιατρός, αλλά τρώει ρύζι και φασόλια που της δίνει η εκκλησία.

"Περιμένω κάθε μήνα για σύνταξη της μητέρας μου", δήλωσε. "Αν πεθάνει η μητέρα μου, τι μπορώ να κάνω; Όλοι εδώ εξαρτάται από τις συντάξεις των γονιών τους. "