Η ισοτιμία ξεπέρασε τις 5 λίρες ανά δολάριο και καταγράφει απώλειες 25% από την αρχή του έτους
Σε επίπεδο ρεκόρ, πάνω από τις 5 λίρες ανά δολάριο, υποχωρεί το τουρκικό νόμισμα μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε δύο υπουργούς της Άγκυρας, αναφορικά με τη δίκη Αμερικανού πάστορα, που κατηγορείται ότι στηρίζει την τρομοκρατία.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώνεται στις 5,0623 λίρες ανά δολάριο, από 4,9946 λίρες ανά δολάριο που έκλεισε χθες, καταγράφοντας συνολικά απώλειες της τάξης του 25% από τις αρχές του χρόνου. Η τουρκική λίρα υποχώρησε για πρώτη φορά στο επίπεδο των 5 λιρών έναντι του δολαρίου χθες, όταν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος των υπουργών Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, αναφορικά με τη σύλληψη το 2016 και τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα φυλάκιση του Άντριου Μπράνσον, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς να τονίζει, ότι οι δύο υπουργοί διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικούς ρόλους.
H υπόθεση του αμερικανού πάστορα οδηγεί και πάλι σε όξυνση τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Οι δύο υπουργοί δεν θα μπορούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και θα δεσμευθούν όποια περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν εκεί. Επίσης θα υποστούν κυρώσεις και εταιρείες που συνδέονται με τους δύο υπουργούς. Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των κυρώσεων έρχεται και η απόφαση του Κογκρέσου, με την οποία επικυρώνεται η πρόταση να παγώσει η παράδοση των μαχητικών αεροπλάνων F-35 στην Τουρκία, έως ότου συνταχθεί και παρουσιαστεί έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
«Απαράδεκτες» χαρακτηρίζει τις κυρώσεις ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος υποστήριξε ωστόσο ότι θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία. Ο Αλμπαϊράκ δήλωσε, ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να επιλύσει το ζήτημα με την Ουάσινγκτον, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Οι κερδοσκοπικές ενέργειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ύστερα από την ανακοίνωση των κυρώσεων θα καταστούν άκυρες, δήλωσε. Ο Αλμπαϊράκ είπε επίσης σε ανακοίνωση ότι η Τουρκία εργάζεται για να διασφαλίσει βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη εξωτερική χρηματοδότηση.