Το χαμστεράκι του πέθανε

Γυρίσατε από τη δουλειά και βρήκατε το χαμστεράκι του παιδιού σας πεθαμένο. Αρχικά ανακουφιστήκατε που λείπει και δεν το είδε, ωστόσο σε λίγη ώρα θα επιστρέψει από τη βόλτα με το μπαμπά και εσείς δεν ξέρετε τι να του πείτε.

Σίγουρα θα στεναχωρηθεί πολύ το παιδί σας αλλά δε μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο από το να του πείτε την αλήθεια. Εξηγήστε του πως το χαμστεράκι του ήταν άρρωστο, είχε γεράσει και δεν είχε πια δυνάμεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πετάξετε στα σκουπίδια διότι ορισμένα παιδιά βιώνουν πολύ άσχημα αυτή την πράξη ακόμα κι αν δεν ήταν παρόντα στη σκηνή και μπορεί να κρατήσουν κακία στους γονείς τους. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να το θάψετε κάπου μαζί και να του προτείνετε να το αποχαιρετήσει με μια ζωγραφιά, την οποία θα τοποθετήσει στο μέρος όπου θα είναι θαμμένο το ζωάκι του.

Εάν σας ρωτήσει τι θα απογίνει το χαμστεράκι στη συνέχεια, δε χρειάζεται να του πείτε ψέματα ότι θα πάει στον ουρανό να βρει τη μαμά του. Μιλήστε του με απλά λόγια για τους κύκλους της φύσης. Για παράδειγμα, ότι το σώμα του θα ξεραθεί και κάποια άλλα ζωάκια θα πάνε να πάρουν από ένα μικρό κομματάκι.

Εάν μετά από καιρό σας ζητήσει να πάρετε κάποιο άλλο ζωάκι μη του το αρνηθείτε, είναι ο καλύτερος τρόπος να το βοηθήσετε να αποδεχτεί το θάνατο.