Ο αυθορμητισμός του σας φέρνει σε δύσκολη θέση

"Μαμά αυτός ο κύριος είναι πολύ χοντρός. Θα σπάσει η καρέκλα", σας λέει το παιδί σας δείχνοντας τον εύσωμο κύριο που κάθεται ακριβώς απέναντί σας στο μετρό! Φυσικά θέλετε να ανοίξει η γη να σας καταπιεί...Πώς πρέπει να αντιδράτε σε τέτοιες περιπτώσεις;

Τα παιδιά γύρω στα 3 με 4 αναρωτιούνται για πολλά πράγματα που τους κάνουν εντύπωση, όπως το ύψος, τα γηρατειά, οι αναπηρίες, το χρώμα του δέρματος και διατυπώνουν ανοικτά τα ερωτήματά τους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό το παιδί σας να είναι περίεργο και σίγουρα δε γίνεται να γνωρίζει τι επιτρέπεται να λέμε και τι όχι. Είναι κάτι που πρέπει να του μάθετε εσείς.

Όταν συμβεί λοιπόν ένα αντίστοιχο περιστατικό μη νιώσετε ενοχές και προσπαθήστε να αποστασιοποιηθείτε από το συναίσθημα της ντροπής που σας προξενεί το παιδί σας. Σίγουρα αυτό που σας περνάει πρώτα από το μυαλό είναι να το μαλώσετε μπροστά στον κύριο και να του επιβάλλετε να του ζητήσει συγγνώμη, ωστόσο κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αμηχανία. Είναι προτιμότερο να ζητήσετε συγγνώμη εσείς από τον κύριο για να καταλάβει το παιδί σας πως εσείς είσαστε υπεύθυνη για εκείνο και αναλαμβάνετε την ευθύνη για το σχόλιο του. Στη συνέχεια σε μια κατάλληλη στιγμή που θα είσαστε μόνοι σας μιλήστε του για το συμβάν. Εξηγήστε του πως ο κάθε άνθρωπος έχει τις ιδιαιτερότητές τους και πως όλοι είμαστε διαφορετικοί. Τέλος, θα πρέπει να του επισημάνετε πως εάν έχει απορίες θα πρέπει να τις λέει μόνο σε εσάς με διακριτικότητα ή όταν βρεθείτε μόνοι σας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνει τέτοια σχόλια μπροστά σε άλλους.