Βαριές ποινές ανακοίνωσε το Πλημμελειοδικείο του Πύργου στους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους στη δίκη για τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007.
Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την περίοδο έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές 36 άνθρωποι.
Το δικαστήριο υιοθέτησε στο μεγαλύτερό της βαθμό της αυστηρή πρόταση του εισαγγελέα. Μετά απο τέσσερις ώρες σύσκεψης της έδρας του δικαστηρίου για την υπόθεση, η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε, επιβάλλει ποινή φυλάκισης 59 χρόνια για τον Π. Χ., 49 χρόνια και 9 μήνες μήνες για τον αντιπεριφερειάρχη Χ. Κ., 5 χρόνια για τον Ν. Μ., πρώην διοικητή της πυροσβεστικής Κρεστένων, 49 χρόνια και 9 μήνες για τη Σ. Ν., την ηλικιωμένη γυναίκα που άναψε την φωτιά, 59 χρόνια και 6 μήνες για τον πρώην πυροφύλακα Π. Τ.
Η απόφαση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι το εφετείο. Οι ποινές μετατρέπονται σε δεκαετείς με αναστολή λόγω πλημμελήματος.
Το προφίλ των κατηγορουμένων, μαζί με τις ετυμηγορίες του δικαστηρίου:
- Σ. Ν. Πρόκειται για την ηλικιωμένη που φέρεται να προκάλεσε τη φωτιά, όταν μαγείρευε. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας ως όφειλε και καθυστέρησε να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική.
- Χ. Κ., νυν αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρώην Νομάρχης Ηλείας. Το 2007, ενώ είχε γνώση του εγγράφου της Πολιτικής Προστασίας, διεκπεραίωσε τα καθήκοντά του με επιφανειακό τρόπο και δε διασφάλισε πώς ο μηχανισμός αντιμετώπισης μπορεί να ανταποκριθεί.
- Π. Χ., πρώην δήμαρχος Ζαχάρως. Σύμφωνα με το δικαστήριο καταδικάστηκε για αδιαφορία να συγκαλέσει Συντονιστικό Τοπικό Όργανο αφού έλαβε ενημέρωση για την επικινδυνότητα, ενώ διέθεσε τα χρήματα της πυροπροστασίας του 2007 για έργα οδοποιίας και όχι για το σκοπό για τον οποίο είχαν δοθεί.
- Π. Τ., εποχικός πυροσβέστης, τότε πυροφύλακας Μίνθης. Σύμφωνα με το δικαστήριο καταδικάστηκε για έλλειψη της δέουσας προσοχής και επιμέλειας με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση και την επέκταση της φωτιάς, καθώς κρίθηκε πως καθήκον του ήταν να αναγγείλει την πυρκαγιά και όχι απλά να την επιβεβαιώσει στην υπηρεσία του.
- Ν. Μ., τότε επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων. Σύμφωνα με το δικαστήριο, δε φρόντισε να επανδρώσει το κλιμάκιο της Κρέστενας με όσα άτομα μόνιμο προσωπικό ήταν απαραίτητα.
Οι ποινές των κατηγορουμένων μετατρέπονται σε δεκαετή φυλάκιση με αναστολή λόγω πλημμελήματος. Στους Χ. Κ., Σ. Ν. και Ν. Μ. αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.
Επίσης, το δικαστήριο αθώωσε τον Φ. Π. τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο εισαγγελέας πρότεινε να μην καταδικαστεί, καθώς "έκανε ό,τι μπορούσε",όπως έκρινε για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά.
Όλοι οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν έφεση ενάντια στις αποφάσεις.
Εξοντωτικές ποινές είχε προτείνει ο Εισαγγελέας
Νωρίτερα, η πρόταση του εισαγγελέα ήταν καταπέλτης για τους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους, προτείνοντας 190 χρόνια φυλάκισης στον καθένα για τις κατηγορίες του εμπρησμού από αμέλεια, του εμπρησμού, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της ανθρωποκτονίας κατά συρροή για τους 36 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους.
Υπενθυμίζεται ότι η δίκη έχει ξεκινήσει από τις 23 Μαρτίου του 2012 μετά από προσωπικό αγώνα του Γ. Π., ο οποίος έχασε τα 4 ανήλικα παιδιά του, την γυναίκα του και την μάνα του στις φλόγες στις 24 Αυγούστου το 2007, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αρτέμιδα.