Στους 88 ο αριθμός των νεκρών - Πένθιμες καμπάνες για τα θύματα – Συναγερμός απόγνωσης για τους αγνοούμενους της φονικής πυρκαγιάς της Αττικής
Πένθιμες καμπάνες χτυπούν σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Σήμερα η Θεία Λειτουργία έγινε επιμνημόσυνη δέηση σε πολλές εκκλησίες και τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των δεκάδων νεκρών της φονικότερης πυρκαγιάς της Αττικής, στα χρονικά.
Συναγερμός απόγνωσης για τους αγνοούμενους
Σχεδόν μια εβδομάδα από την πύρινη λαίλαπα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 88 ανθρώπους, σε στεριά και θάλασσα αναζητούν αγνοούμενους από την πυρκαγιά. Ωστόσο, καθώς περνά ο χρόνος οι ελπίδες εξανεμίζονται.
Στα αποκαΐδια που άφησε η πύρινη λαίλαπα, σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα λοιπά σωστικά συνεργεία, αναζητούν και σήμερα αγνοούμενους. Ο ακριβής αριθμός τους παραμένει αδιευκρίνιστος.
Τραγική κατάληξη για τις 9χρονες και τον 13χρονο Δημήτρη
Τραγική κατάληξη είχε χθες το απόγευμα η έρευνα για το 13χρονο αγόρι Δημήτρη Αλεξόπουλο που αγνοούνταν στο Μάτι από το απόγευμα της Δευτέρας, όταν «σκέπασε» τον οικισμό η φονική πυρκαγιά.
Ανείπωτη θλίψη σκόρπισε σε όλη την Ελλάδα το βράδυ της Παρασκευής και η είδηση ότι οι 9χρονες Σοφία και Βασιλική Φιλιπποπούλου, που αγνοούνταν από το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, βρέθηκαν τελικά νεκρές, αγκαλιά με τον παππού και την γιαγιά τους.
Οι ανυπέρβλητες φυσικές συνθήκες και τα ανθρώπινα λάθη που έκαναν τη θεομηνία πολύνεκρη τραγωδία
Αναζητώντας τα αίτια μιας φυσικής καταστροφές που ξεπέρασε κάθε ανθρώπινη δύναμη και δυνατότητα, οι καταγραφές δείχνουν μια σειρά ακραίων καιρικών συνθηκών αλλά και ανθρώπινα λάθη που οδήγησαν τη θεομηνία να γίνει μια πολύνεκρη ανθρώπινη τραγωδία.
Άνεμοι σε ένταση τυφώνα
Ο αέρας «όχι μόνο ήταν δυνατός αλλά θύμιζε τυφώνα» λέει, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο θυρωρός στο Λύρειο ίδρυμα. Στο Λύρειο πρόλαβαν να εκκενώσουν το Γηροκομείο το οποίο σε λίγη ώρα θα παραδιδόταν στις φλόγες. Αυτό το κτίριο είχε σωθεί πολλές φορές αλλά τώρα δεν γλίτωσε.
Η ένταση του ανέμου και κυρίως η συμπεριφορά του με τις συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης, σύντομα, δυσκόλεψε πολύ την κατάσταση στην περιοχή. Το μετεωρολογικό τμήμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου ανακοίνωσε ότι την μαύρη Δευτέρα, 23 Ιουλίου, κατέγραψε την υψηλότερη ένταση ανέμων που έχουν καταγραφεί ποτέ από τότε που γίνονται οι μετρήσεις. Άνεμοι με ταχύτητα 120 χλμ/ώρα. «…η αντιστοιχία σε μποφόρ είναι 12. Οι ριπές είναι στιγμιαίες, αλλά είναι αυτές που κάνουν και τη ζημιά, αυτές που δημιουργούν συνθήκες εξάπλωσης» δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) Μανώλης Πλειώνης.
Μποτιλιάρισμα στη Μαραθώνος – Καμία διαφυγή
Ο πανικός ξεκινά όταν η φωτιά θα γίνει ανεξέλεγκτη κοντά στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Οι προσπάθειες κατάσβεσης δείχνουν να μην επαρκούν. Οι φλόγες ξεφεύγουν προς το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι. Όλα πάνε πολύ γρήγορα. Ερωτηματικό παραμένει γιατί και πότε η τροχαία στρέφει τα αυτοκίνητα προς την κεντρική λεωφόρο στο Μάτι αφού είναι γνωστό ότι είναι στενός δρόμος με στροφές και πολλοί θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν.
Η φωτιά τρέχει με παραπάνω από 100 χιλιόμετρα την ώρα με κατεύθυνση τη θάλασσα, και καίει τα πάντα γρήγορα. Ο πανικός πλέον κυριαρχεί καθώς τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πυρκαγιά. Η νύχτα, επιπλέον, δεν αφήνει πολλά περιθώρια.
Εικόνα πολέμου: Ουρές καμμένων αυτοκινήτων στους δρόμους
Καμμένα αυτοκίνητα που σχημάτιζαν ουρές, παρατημένα όπως – όπως είναι η τραγική εικόνα της επόμενης μέρας που θυμίζει την επομένη βομβαρδισμού σε περίοδο πολέμου. Πολλά με ανοιχτές πόρτες γεγονός που δείχνει ότι τα παράτησαν οι ιδιοκτήτες τους και έτρεξαν προς το νερό για να μην καούν...
Η πολεοδομική αυθαιρεσία που έκανε την περιοχή θανάσιμο λαβύρινθο
Από το Κόκκινο Λιμανάκι ως τον Άγιο Ανδρέα και ειδικά στο Μάτι βλέπει κανείς μάντρες ιδιόκτητων σπιτιών και ξενοδοχείων. Όχι τη θάλασσα, όπως καταγράφει η αυτοψία του φακού του Αθηναϊκού Πρακτορείο στην περιοχή που έγινε κόλαση επί γης. Η πρόσβαση σε παραλίες για όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή είναι δύσκολη. Μια μορφολογία τελείως άγνωστη για ορισμένους που εμποδίζει να περάσεις από τον παράλληλο δρόμο στη θάλασσα.
Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι η περιοχή οικοδομήθηκε με άναρχο τρόπο, ότι δεν υπάρχει σχέδιο πόλης, λέει η Μαργαρίτα Καραβασίλη, αρχιτέκτων πολεοδόμος, η οποία επιχειρούσε να βάλει τάξη και ως ειδική γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Η άναρχη δόμηση και η ελλιπέστατη πρόβλεψη στη συνέχεια έκαναν την περιοχή έναν λαβύρινθο που παγίδευσε στις φλόγες εκατόμβη ανθρώπων.