Ποιος έπρεπε τελικά να δώσει την εντολή εκκένωσης στην Αν. Αττική

Ποιος έπρεπε τελικά να δώσει την εντολή εκκένωσης στην Αν. Αττική

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την τραγωδία μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και πυροσβεστών

Μία απάντηση στο ποιος ήταν υπεύθυνος για να δώσει εντολή εκκένωσης των περιοχών που καίγονταν στην ανατολική Αττική, προκειμένου να σωθούν οι κάτοικοι, επιχειρεί να δώσει το πρακτορείο Reuters.

«Αυτόπτες μάρτυρες, πυροσβέστες και δήμαρχοι στις πυρόπληκτες περιοχές της ανατολικής Αττικής συμφωνούν σε ένα πράγμα: δεν υπήρξε καμία εντολή εκκένωσης των περιοχών. Ωστόσο, δεν μπορούν να συμφωνήσουν ως προς το ποιος έπρεπε να δώσει την εντολή» αναφέρει το ρεπορτάζ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η εκκένωση ήταν δουλειά που έπρεπε να γίνει από τους δημάρχους. «Μόνο οι δημοτικές αρχές μπορούν να τη διατάξουν», ανέφερε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σε αυτό συμφωνεί και η  Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα. «Τα σχέδια εκκένωσης είναι των δημοτικών αρχών, που είναι επίσης υπεύθυνες για την κατάρτισή τους. Κάθε δήμος έχει το δικό του σχέδιο», δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας ωστόσο πως η ταχύτητα του ανέμου και η απότομη αλλαγή της διεύθυνσής του κατέστησε μία οργανωμένη εκκένωση σχεδόν αδύνατη.

Πυροσβέστες με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters ανέφεραν ότι η Πυροσβεστική επιβλέπει και συμβουλεύει τις τοπικές αρχές, όμως οι εκκενώσεις εκτελούνται από τις αρχές.

Σύμφωνα με το επίσημο γενικό σχέδιο πολιτικής προστασίας της χώρας, όπως σημειώνει το Reuters, αν δύο δήμοι επηρεάζονται από την πυρκαγιά, όπως έγινε στην ανατολική Αττική, τότε αρμόδιες για την εντολή εκκένωσης είναι οι περιφερειακές αρχές.

Πάντως, οι περισσότεροι που εμπλέκονται στις έρευνες για την τραγωδία υποστηρίζουν πως δεν υπήρχε χρόνος για συντονισμένη δράση.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η ταχύτητα του ανέμου έφτανε τα 120 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ έμπειροι πυροσβέστες λένε ότι υπήρχε μετά βίας ένα περιθώριο 20 λεπτών για εκκένωση.