Στο μικροσκόπιο των πρυτανικών Αρχών το σχέδιο “Αθηνά”

Ξεκινά την Παρασκευή η προγραμματισμένη Σύνοδος Πρυτάνεων στην Πάτρα. Πρώτο και κυρίαρχο θέμα συζήτησης της Συνόδου είναι το σχέδιο "Αθηνά".

Ο νέος χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να τεθεί αναλυτικά και λεπτομερειακά στο τραπέζι των συζητήσεων. Οι Πρυτάνεις έχουν κληθεί από το υπουργείο Παιδείας -όπως και οι πρόεδροι των ΤΕΙ- να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τις επικείμενες αλλαγές σε σχολές και σε τμήματα. Σύμφωνα με το σχέδιο "Αθηνά", θα υπάρξουν συγχωνεύσεις, μετονομασίες ακόμη και καταργήσεις σχολών και τμημάτων.

Οι πρυτάνεις αναμένουν στη συνεδρίαση της Συνόδου και τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να τους διευκρινίσει τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις του υπουργείου. Παράλληλα, αναμένουν τον ακριβή προσδορισμό του χρονικού ορίζοντα για την ολοκλήρωση των μεταβολών.

Είναι ενδεικτικό ότι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου του 2013, θα διαγωνιστούν έχοντας υπόψη τον νέο χάρτη των σχολών. Έτσι, το θέμα της αναδιάταξης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναμένεται να αναδειχθεί σε κύριο και κεντρικό ζήτημα συζητήσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στόχος είναι η ορθολογικότερη κατανομή των σχολών και τμημάτων των ιδρυμάτων, που θα φέρει θετικές συνέπειες και στην οικονομική τους κατάσταση.

Το θέμα είναι ότι τα οικονομικά των Πανεπιστημίων ολοένα και λιγοστεύουν κι έτσι έχει γεννηθεί η ανάγκη της -όσο το δυνατόν- καλύτερης αξιοποίησης των πόρων και των κονδυλίων κάθε ιδρύματος. Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στη Σύνοδο, της οποίας οικοδεσπότης είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών.