Στο σφυρί κρυπτογραφημένο χειρόγραφο του Ναπολέοντα

Ένα σπάνιο έγγραφο, με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου του 1812, με την υπογραφή “Ναπ”, γραμμένο σε αριθμητικό κώδικα και την απελπισμένη τελευταία διαταγή του Ναπολέοντα απέναντι στους Ρώσους, τίθεται σε δημοπρασία την Κυριακή από τον οίκο France's Fontainebleau.

“Στις 3 τη νύχτα, στις 22 του μήνα θα ανατινάξω το Κρεμλίνο” έγραφε σε αυτή την επιστολή ο Γάλλος στρατηγός.

Από την ώρα που το Παρίσι έλαβε το γράμμα του τρεις μέρες αργότερα η θέση του τσάρου της Ρωσίας ήταν εν καμίνω και ο αποδεκατισμένος γαλλικός στρατός υποχωρούσε. Τα κομψά κρυπτογραφήματά του δείχνουν τον φημισμένο ιστορικό στρατηγό σε μια από τις πιο αδύναμες στιγμές του.

“Το ιππικό μου είναι σε κατάρρευση, πολλά άλογα πεθαίνουν” υπαγόρευσε ο Ναπολέων, δείχνοντας την ένταση της ολέθριας ρωσικής εισβολής που μείωσε στο μισό το στράτευμά του.

Ο κώδικας του Ναπολέων, ο οποίος χρησιμοποιόταν μόνο σε άκρως απόρρητα γράμματα όταν ο Γάλλος αυτοκράτορας έλειπε από την πατρίδα είχε σκοπό να εμποδίζει τους εχθρούς να παρακολουθούν τις διαταγές του γαλλικού στρατού. Ο κώδικας άλλαζε τακτικά ώστε να μην μπορεί κανείς να τον σπάσει.

“Αυτό το γράμμα είναι μοναδικό. Όχι μόνο είναι ολόκληρο σε κώδικα αλλά είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτόν τον διαφορετικό Ναπολέων. Πήγε στη Μόσχα το 1812 στο απόγειο της δύναμής του. Γύρισε εμφανώς εξασθενημένος. Στη Μόσχα οι Ρώσοι είχαν εγκαταλείψει μέρες πριν την πόλη και την είχαν κάψει. Δεν υπήρξε νίκη για το Ναπολέων αλλά ούτε και τρόφιμα για το πεινασμένο, καταρρέον στράτευμά του”, λέει ο Ζαν Κριστόφ Σατενιέ από τον γαλλικό οίκο δημοπρασιών.

Το γράμμα, το οποίο συνοδεύεται από μια δεύτερη αποκωδικοποιημένη σελίδα, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τις 15.000 ευρώ.

Πληροφορίες από Associated Press