Διαδικτυακό μπλακάουτ στη Συρία

Χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο βρίσκεται την Πέμπτη το 90% της επικράτειας στη Συρία σύμφωνα με την εταιρεία πληροφορικής Renesys.

Για την ώρα παραμένει ασαφές το ποιος ευθύνεται γι' αυτή τη διακοπή στις διαδικτυακές επικοινωνίες παρότι η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης πίσω από αυτό το μπλακάουτ κρύβεται η κυβέρνηση, δεδομένου ότι συχνά οι αντικαθεστωτικοί χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να μεταδώσουν πληροφορίες και εικόνες από τον εμφύλιο σπαραγμό.

Όπως, άλλωστε, τονίζει ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία, Ρόμπερτ Φορντ, μιλώντας στο CNN, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αυτή την πρακτική στο παρελθόν προκειμένου “σε συνδυασμό με τη συνδρομή Ιρανών να εντοπίσουν αντάρτες και ακολούθως να τους συλλάβουν και να τους σκοτώσουν”.

Ο Φορντ επεσήμανε ακόμα ότι δεν θα ήθελε να δει επανάληψη της σφαγής του 1982 στην πόλη Χάμα όταν ο Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρας του νυν προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, διέκοψε κάθε επικονωνία στη χώρα ώστε ο κόσμος να μην έχει εικόνα του τι συνέβη εκεί.

Οι "τρομοκράτες", όχι το συριακό κράτος, ευθύνονται για την σημερινή διακοπή του Ίντερνετ σε πανεθνικό επίπεδο, μετέδωσε φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο τον υπουργό Πληροφόρησης της χώρας.

"Δεν είναι αλήθεια ότι το κράτος διέκοψε το Ίντερνετ. Οι τρομοκράτες στόχευσαν τις γραμμές του Ίντερνετ, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές να διακοπεί", δήλωσε ο υπουργός, τον οποίο επικαλέστηκε το δίκτυο “αλ Ιχμπαρίγια”.

Την ίδια ώρα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επικαλούμενη τον Σύρο υπουργό Τηλεπικοινωνιών ότι μηχανικοί εργάζονται για την επισκευή της, όπως δήλωσε, βλάβης στο κύριο καλωδιακό δίκτυο του Ίντερνετ και των τηλεπικοινωνιών στη χώρα.

Κλειστό το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού

Στο μεταξύ, μεγάλη επίθεση ξαπέλυσε την Πέμπτη ο συριακός στρατός κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, στο νοτιοανατολικό τμήμα της συριακής πρωτεύουσας, ο οποίος έχει κλείσει από το πρωί, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αεροπορική εταιρεία του Ντουμπάι "Emirates" ανακοίνωσε ότι ματαιώνει τις πτήσεις της προς τη Δαμασκό με άμεση ισχύ, ενώ η αεροπορική εταιρεία της Αιγύπτου "EgyptAir" ανακοίνωσε ότι ματαίωσε την πτήση της που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή με προορισμό τη Δαμασκό λόγω της "επιδείνωσης της κατάστασης".

Νωρίτερα ένας αντάρτης είχε δηλώσει στο Reuters ότι οι δυνάμεις των ανταρτών εξαπέλυσαν όλμους στους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών στο διεθνές αεροδρόμιο και ότι είχαν αποκλείσει το δρόμο που οδηγεί στην πρωτεύουσα.

Το υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι δύο Αυστριακοί στρατιώτες που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ τραυματίστηκαν την Πέμπτη όταν η αυτοκινητοπομπή τους δέχθηκε πυρά κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Ακτιβιστές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι οι συριακές αρχές ήταν αυτές που έκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο λόγω των μαχών που γίνονταν στην περιοχή.