Ένοχη για παραβίαση πατεντών της Apple βρέθηκε η Samsung

Μόλις πέντε μήνες αφού κέρδισε την πρώτη της δικαστική μάχη στην Ολλανδία σχετικά με πνευματικά δικαιώματα τεχνολογιών 3G, η Samsung βρέθηκε ένοχη για παραβίαση πατεντών της Apple, αυτή τη φορά για την χρήση ενός εφέ στις συσκευές της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χάγης έκρινε την κορεάτικη εταιρεία ένοχη για παραβίαση μιας πατέντας της Apple αφορά την εμφάνιση ενός εφέ «αναπήδησης» όταν οι χρήστες φτάνουν στο τέλος μιας κυλιόμενης λίστας. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αφορά παλαιότερες συσκευές της εταιρείας και όχι τις πιο σύγχρονες, συγκεκριμένα όσες χρησιμοποιούν ακόμα το λειτουργικό σύστημα Android 2.1, 2.2, 2.3 και 3.0 και δεν έχουν αναβαθμιστεί σε νεότερες.

Ευτυχώς για την Samsung προς το παρόν δεν της επιδικάστηκε κάποιο χρηματικό πρόστιμο. Το Ολλανδικό δικαστήριο της έδωσε προθεσμία οκτώ εβδομάδων προκειμένου να αναβαθμίσει τις συσκευές αυτές και να αφαιρέσει το εν λόγω εφέ. Εάν δεν συμμορφωθεί, η εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ για κάθε μέρα που οι συσκευές της εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά.

Εκπρόσωπος της Samsung δήλωσε πως η εταιρεία αισθάνεται «απογοητευμένη» με την απόφαση. Είπε πως «η Apple θέλει να περιορίσει τις επιλογές των καταναλωτών και να αποθαρρύνει  την καινοτομία, με τις υπερβολικές και λανθασμένες νομικές αξιώσεις της. Λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία της επιλογής των καταναλωτών στην Ολλανδία».