Υπό μυστηριώδεις συνθήκες βρέθηκε νεκρός ένας Ρώσος επιχειρηματίας, ο οποίος βοηθούσε τις ελβετικές εισαγγελικές Αρχές να αποκαλύψουν ένα πανίσχυρο συνδικάτο εγκληματιών. Η σορός του βρέθηκε έξω από την έπαυλή του στο Σάρεϊ της νοτιοανατολικής Βρετανίας.
Τα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν, ότι ο Αλεξάντερ Περεπιλίσνι, όπως ήταν το όνομά του, παρείχε στοιχεία σε βάρος διεφθαρμένων αξιωματούχων. Είχε επίσης δώσει πληροφορίες για άτομα που συνδέονταν με το θάνατο του δικηγόρου και πολέμιου της διαφθοράς Σεργκέι Μαγκνίτσκι το 2009.
Ο Περεπιλίσνι, κατέρρευσε και πέθανε αιφνιδιαστικά έξω από το σπίτι του, σε μια περιοχή με πολυτελείς επαύλεις στην κομητεία του Σάρεϊ, στις 10 Νοεμβρίου. Η υπόθεση όμως ήρθε στο φως της δημοσιότητας μόλις σήμερα για πρώτη φορά.
Είναι μάλιστα το τέταρτο πρόσωπο που συνδέεται με κάποιον τρόπο με την υπόθεση Μαγκνίτσκι και πεθαίνει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Πηγές της βρετανικής αστυνομίας ανέφεραν ότι ο θάνατός του αντιμετωπίζεται ως κάτι το “ανεξήγητο”.
Από τη νεκροτομή που διενεργήθηκε δεν βγήκαν ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια του θανάτου γι’ αυτό και θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις στη σορό του.
Εκτός των ρωσικών συνόρων, ο θάνατος του Μαγκνίτσκι έγινε το σύμβολο κατά της διαφθοράς στη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, προσπερνώντας τις προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι η απόφασή της θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα νομοσχέδιο με βάση το οποίο θα επιτρέπεται να κατονομάζονται οι Ρώσοι που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο επενδυτής Ουίλιαμ Μπράουντερ, πρώην εργοδότης του Μαγκνίτσκι, είπε ότι το 2010 ο Περεπιλίσνι παρουσίασε στοιχεία για το θάνατο του δικηγόρου, τα οποία στη συνέχεια βοήθησαν τους Ελβετούς εισαγγελείς να ξεκινήσουν την έρευνά τους. “Ο Αλεξάντερ Περεπιλίσνι μας προσέγγισε το 2010 ως πληροφοριοδότης. Είχε στοιχεία για τη συμμετοχή Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων στην κλοπή 230 εκατομμυρίων δολαρίων την οποία είχε αποκαλύψει ο Μαγκνίτσκι” είπε ο Μπράουντερ, ο ιδρυτής του επενδυτικού ταμείου Hermitage Capital Management.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent, ο Περεπιλίσνι ήταν σημαντικός μάρτυρας και σε μια άλλη υπόθεση, αυτήν του διαβόητου Ομίλου Κλιούγεφ, ενός δικτύου αξιωματούχων και ανθρώπων του υποκόσμου που εμπλέκονταν σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και χρησιμοποιούσαν ευρωπαϊκές τράπεζες για να αγοράζουν πολυτελείς ιδιοκτησίες στο Ντουμπάι και το Μαυροβούνιο.