Πρόγνωση καιρού και… γρίπης

Δελτίο πρόβλεψης της γρίπης σχεδιάζουν Αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, είναι εφικτό τα ξεσπάσματα της γρίπης να μπορούν να προβλεφθούν με ένα μοντέλο όπως αυτό των μετεωρολογικών προβλέψεων. Οι μελετητές στηρίχθηκαν σε στοιχεία που συνέλεξαν από τη Google σχετικά με την εμφάνιση νέων κρουσμάτων, σε συνδυασμό με υπολογιστικά μοντέλα που προβλέπουν την εξάπλωση της γρίπης στο χώρο και τον χρόνο. Τα στοιχεία ανταποκρίνονται σε πραγματικό χρόνο.

Το “μετεωρολογικό” αυτό μοντέλο... ασθενείας φιλοδοξεί να μπορεί να κάνει προβλέψεις και σε πιο περιορισμένη, τοπική κλίμακα σχετικά με τη σοβαρότητα και τη χρονική διάρκεια μιας νέας επιδημίας γρίπης. Με αυτό τον τρόπο, είναι ίσως δυνατό να υπάρξει μελλοντικά έγκαιρη προετοιμασία των αρμοδίων Αρχών και καλύτερη ενημέρωση του πληθυσμού.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Κολούμπια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), έχουν ήδη ολοκληρώσει μια πιλοτική μελέτη στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Και τώρα ευελπιστούν ότι, αν όλα πάνε καλά μετά τις δοκιμές και σε άλλες πόλεις και περιοχές των ΗΠΑ, το σύστημά τους θα είναι έτοιμο να παρέχει τις πρώτες προβλέψεις του από το 2013. Μεταξύ άλλων, στόχος είναι η έκδοση ενός δελτίου πρόβλεψης για τη γρίπη, κατά τα πρότυπα ενός μετεωρολογικού δελτίου.

Η γρίπη σκοτώνει περίπου 250.000 έως 500.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Η ύπαρξη προβλέψεων με σχετική έστω ακρίβεια, θα βοηθήσει τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες στον τομέα της υγείας να έχουν κάνει έγκαιρα τις κατάλληλες παραγγελίες φαρμάκων (αντιγριπικών εμβολίων και αντιικών) και να τις διοχετεύσουν στις περιοχές που αναμένεται να τις χρειαστούν περισσότερο.