Σάλος στη Γαλλία, συνεργάτης του Μακρόν ξυλοκοπεί διαδηλωτή

Σάλος στη Γαλλία, συνεργάτης του Μακρόν ξυλοκοπεί διαδηλωτή

Βίντεο - Ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου, ντυμένος αστυνομικός, χτυπά βάναυσα ακινητοποιημένο διαδηλωτή

Αντιμέτωπος με τη λαική οργή είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις σημερινές αποκαλύψεις ότι ένας συνεργάτης του, ντυμένος αστυνομικός, ξυλοκόπησε ακινητοποιημένο διαδηλωτή στις κινητοποιήσεις της περασμένης Πρωτομαγιάς.

Η εικόνα είχε προβληθεί τότε αλλά η Le Monde αποκάλυψε ότι πίσω από την στολή του αστυνομικού κρυβόταν ο Αλεξάντρ Μπεναλά, ειδικός σύμβουλος του Μακρόν.

Ο Μπεναλά τιμωρήθηκε μόνο με απομάκρυνση από την υπηρεσία για 15 ημέρες. Αυτή η ποινή προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις - πολιτικές (από την αντιπολίτευση) και κοινωνικές, με αποτέλσμα η εισαγγελία Παρισιού να ανοίξει σήμερα έρευνα εις βάρος του με τις κατηγορίες «της διάπραξης βιαιοπραγιών από πρόσωπο που ανήκει σε αποστολή δημόσιας υπηρεσίας», «κατάχρηση καθηκόντων», «κατάχρηση συμβόλων της δημόσιας αρχής».

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Μπεναλά ως «απαράδεκτη» και ανακοίνωσε ότι ο σωματοφύλακας του προέδρου παύθηκε από τα καθήκοντά του, όμως διατηρεί γραφείο στο Ελιζέ.

 

Πρώην μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ, έφεδρος της χωροφυλακής, ο Αλεξάντρ Μπεναλά είχε αποπεμφθεί από τον πρώην υπουργό Αρνό Μοντεμπούργκ για «επαγγελματική αμέλεια» προτού ενταχθεί στην ομάδα που φρουρούσε τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές.

Κατόπιν αποσπάστηκε στο Ελιζέ, ως βοηθός προσωπάρχη του γραφείου του προέδρου.