Λίστα με τους Εβραίους της Ουγγαρίας ζητά το τρίτο κόμμα

Σε μια κίνηση που σε πολλούς ανακάλεσε μνήμες του Ολοκαυτώματος προχώρησε το ακροδεξιό και τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Ουγγαρία.

Ο επικεφαλής της παράταξης "Γιόμπικ", ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να καταρτίσει έναν κατάλογο με τους Εβραίους που ζουν στη χώρα υποστηρίζοντας ότι αποτελούν "κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια".

Ο ηγέτης του κόμματος, Μάρτον Γένγεσι, δήλωσε ότι ο κατάλογος είναι απαραίτητος εξαιτίας της αυξημένης έντασης μετά την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας και θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα μέλη του κοινοβουλίου εβραϊκής καταγωγής.

Η κίνηση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην εβραϊκή κοινότητα, καθώς 500.000 με 600.000 χιλιάδες Ούγγροι Εβραίοι πέθαναν στο Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με το Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Βουδαπέστης

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας καταδίκασε τις δηλώσεις του αρχηγού του "Γιόμπικ" και σε ανακοίνωσή της αναφέρει: "Η κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τον εξτρεμισμό, το ρατσισμό και τις αντισημιτικές φωνές και κάνει τα πάντα για να τις καταπνίξει."

Πάντως την Τρίτη ο Γένγεσι προσπάθησε να μετριάσει τις αντιδράσεις επισημαίνοντας ότι αναφερόταν σε πολίτες με διπλή υπηκοότητα, του Ισραήλ και της Ουγγαρίας.

"Ζητώ συγγνώμη από τους Εβραίους συμπατριώτες μου για τις δηλώσεις μου που μπορεί να παρερμηνεύθηκαν", αναφέρει στον ιστότοπο του κόμματός του.