Στο Διεθνές Δικαστήριο οι Παλαιστίνιοι αν αποδειχθεί δηλητηρίαση Αραφάτ

Δικαιοσύνη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα αναζητήσουν οι Παλαιστίνιοι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο πρώην ηγέτης τους Γιασέρ Αραφάτ πέθανε από δηλητήριο.

Αυτή την πρόθεση εξέφρασε την Τρίτη, μετά την εκταφή των οστών του Αραφάτ, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής επιτροπής έρευνας Ταουφίκ Τιράουϊ.

"Θα είναι η πρώτη περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι θα προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αφού θα έχουν εξασφαλίσει το καθεστώς κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ", πρόσθεσε.

Την Τρίτη έγινε η εκταφή της σορού του Αραφάτ, οκτώ χρόνια μετά το θάνατό του, και δείγματα πήραν Γάλλοι, Ελβετοί και Ρωσικοί ειδικοί.

"Τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά έπειτα από τρεις μήνες", δήλωσε ο Αμπντάλα Μπασίρ, πρόεδρος της ιατρικής ομάδας της παλαιστινιακής επιτροπής που διερευνά τα αίτια θανάτου του Αραφάτ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν δεν βρεθεί πολώνιο θα ζητήσουν έρευνα για ίχνη άλλου δηλητηρίου.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται να αποφασίσει για το αν θα χορηγήσει στην Παλαιστίνη το καθεστώς κράτους-μη μέλους στον ΟΗΕ, κάτι το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για προσχώρησή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Το δικαστήριο αυτό μπορεί να ασκήσει δίωξη μόνον για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί σε ένα συμβαλλόμενο κράτος ή από έναν πολίτη ενός συμβαλλόμενου κράτους.

Ήδη Γαλλία και Αυστρία έχουν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος.