Eurobank: Μειώνει την αβεβαιότητα η απόφαση για την Ελλάδα

Η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και μειώνει την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως εκτιμά η Eurobank Research σε μελέτη της, αν και η τμηματική καταβολή της δόσης θεωρείται ότι δυσχεραίνει την προσπάθεια για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η απόφαση του Eurogroup εξασφαλίζει στην ελληνική οικονομία τον απαραίτητο χρόνο για να επιτευχθεί η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ακόμα ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ενδέχεται να μην εγκριθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο, με δεδομένες τις πλειοψηφίες που σχηματίστηκαν μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και τις “απώλειες” των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στην έκθεση της Eurobank αναφέρεται ακόμα ότι το 2012 θα είναι το πέμπτο συνεχόμενο έτος ύφεσης για την Ελλάδα και προβλέπεται ότι και το 2013 οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι αρνητικοί, ενώ εκφράζονται και αμφιβολίες για το θετικό πρόσημο του ρυθμού ανάπτυξης το 2014. Εξάλλου, ο ΟΟΣΑ σήμερα ήδη προέβλεψε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ για το 2014, στο -1,4%.