Το παιδί σας είναι το “θύμα” του σχολείου

Το τελευταίο διάστημα, το παιδί σας επιστρέφει από το σχολείο και δείχνει σαν κάτι να το βασανίζει...Το ρωτάτε τι του συμβαίνει και σας αποκαλύπτει ότι ο συμμαθητής του ο Γιάννης του έχει κάνει τη ζωή δύσκολη. Του παίρνει τα πράγματα, το κλωτσάει, το κοροϊδεύει...Έρχεστε λοιπόν αντιμέτωπη με τη δυσάρεστη είδηση ότι το παιδί σας έχει αποκτήσει έναν μικρό "δήμιο"! Τι κάνετε; Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας;

Γνωρίζουμε ότι θα θέλατε ο γιος σας να ανήκει στους "αρχηγούς της αυλής" αλλά μην απογοητεύεστε. Προφανώς το παιδί σας δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αυτό έχει γίνει αντιληπτό από τους συμμαθητές του, οπότε ως εύκολο θύμα το ταλαιπωρούν ή αντίθετα πρόκειται για ένα επιθετικό παιδί που μπλέκει σε καυγάδες και μπαίνει στο μάτι των "ισχυρών του σχολείου".

Τι πρέπει να κάνετε

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμήσετε το γεγονός αναφέροντάς του πόσες αντίστοιχες περιπτώσεις θα βιώσει στη ζωή του. Προσπαθήστε να μάθετε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε και δηλώστε του ότι του έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη και μαζί θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Φυσικά θα πρέπει να ρωτήσετε και τη δασκάλα του εάν έχει πέσει κάτι στην αντίληψή της. Αφού εκτιμήσετε το μέγεθος του προβλήματος, θα πρέπει αφενός να πείτε στο παιδί σας ότι η συμπεριφορά του Γιάννη δεν είναι σωστή και αφετέρου ότι δεν πρέπει να επιτρέπει σε κανέναν να το στεναχωρεί. Το πιο σημαντικό είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει πάλι την αυτοεκτίμησή του. Τονίστε του ότι η σωματική δύναμη δεν είναι πλεονέκτημα, επισημαίνοντας τα δικά του χαρίσματα. Φυσικά μπορείτε να μιλήσετε για τα ελαττώματα του Γιάννη ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να τον απομυθοποιήσει. Τέλος, πείτε του πως δεν είναι μόνο του και εάν χρειαστεί θα επέμβετε αμέσως.

Αν συνεχιστεί το πρόβλημα συνοδεύστε το παιδί σας στο σχολείο και συναντήστε μαζί το μικρό που το βασανίζει, έτσι το παιδί σας θα νιώσει ότι επιτέλους μπορεί να το αντιμετωπίσει. Στη συνέχεια ενημερώστε το διευθυντή του σχολείου προκειμένου να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται.