Η κυβέρνηση των Σκοπίων προσπαθεί να βρει τρόπο για πετυχημένη διεξαγωγή δημοψηφίσματος
Το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, με στόχο να «εξουδετερώσει» το άτυπο μπλόκο της αντιπολίτευσης στο δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας, ζήτημα που θα ανοίξει και τον δρόμο της χώρας για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Λόγω του εξαιρετικού πολιτικού momentum... όλοι οι ηγέτες των κομμάτων που έχουν πάνω από έναν βουλευτή έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη συνάντηση» ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση των Σκοπίων.
Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO DPMNE, το οποίο είναι αντίθετο στη συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα, δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι χθες εάν ο ηγέτης του Hristijan Mickovski θα παραστεί στη συνάντηση.
Το κύριο ζήτημα, δήλωσε ο Ζάεφ, είναι να ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα της ημερομηνίας του δημοψηφίσματος, του ερωτήματος που θα θέτει και του χαρακτήρα του, εάν δηλαδή θα είναι δεσμευτικό ή συμβουλευτικό.
Στόχος είναι να έχουν συμφωνηθεί έως την Παρασκευή όλες οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα, προκειμένου να μη χαθούν οι προγραμματισμένες ημερομηνίες για την 3η Σεπτεμβρίου ή την 7η Οκτωβρίου, πρόσθεσε.
Το VMRO DPMNE, όπως εξηγεί το Balkan News, κωλυσιεργεί εδώ και εβδομάδες σχετικά με τη σύσταση νέας εκλογικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Αλλά η αντιπολίτευση πιάστηκε εξαπίνης την Τρίτη, όταν η κυβέρνηση πρότεινε, και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υιοθέτησε, στην πρώτη ανάγνωση, τις προτεινόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, με σκοπό να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτει το κόμμα.
Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές, ο ορισμός νέα εκλογικής επιτροπής δεν θα απαιτεί πλέον πλειοψηφία δύο τρίτων αλλά απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών στην βουλή των 120 εδρών- την οποία το κυβερνών κόμμα διαθέτει. Προβλέπεται επίσης να μην απαιτείται προηγούμενη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής- στην οποία προεδρεύει η αντιπολίτευση, και η οποία αρνείται να ορίσει ημερομηνία συνεδρίασης.
Οι αλλαγές προκάλεσαν την οργή των βουλευτών, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως παρεμποδίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες.