Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης άνοιξαν!

Όλοι γίνονται παιδιά σαν βρεθούν σε μια Χριστουγεννιάτικη αγορά, γεμάτη μουσική, παιχνίδια, φαγητό και ατέλειωτη διασκέδαση.

Στην Ευρώπη, γίνονται κάθε χρόνο οι πιο διάσημες Χριστουγεννιάτικες αγορές, που διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα και είναι η καλύτερη εισαγωγή στο εορταστικό κλίμα. Σας παρουσιάζουμε πέντε από τις πιο διάσημες, από τις Βρυξέλες και τη Βιέννη, μέχρι την Πράγα, την Νυρεμβέργη και το Εδιμβούργο!

Βρυξέλες, Βέλγιο

Χριστουγεννιάτικος παράδεισος για μικρούς και μεγάλους, η εορταστική αγορά των Βρυξελών στο Βέλγιο! Δυο ολόκληρα χιλιόμετρα γεμάτα καταστήματα, μικρά ξύλινα σαλέ, πολλές δραστηριότητες και βεβαίως άπειρες λιχουδιές και σουβενίρ. Τίτλος της, «Οι απολαύσεις του Χειμώνα», με κορυφαία πρωτοτυπία τους πάμπολλους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, που φιλοξενούνται στα 240 ξύλινα σαλέ και πωλούν τις πραμάτειες τους. Χειροποίητα αντικείμενα και αναμνηστικά κάθε λογής, περιμένουν τους τυχερούς επισκέπτες της αγοράς. Η Βέλγικη παράδοση είναι πάντα παρούσα, με τους μεγάλους ξύλινους πάγκους γεμάτους παραδοσιακά φαγητά, όπως μύδια, πατάτες, μπύρες και φυσικά τις διάσημες σοκολάτες. Μετά τη βόλτα και τα ψώνια, όλοι συγκεντρώνονται στη μεγάλη ψαραγορά, η οποία όπως κάθε χρόνο μετατρέπεται σε παγοδρόμιο! Η αγορά λειτουργεί από τις 30 Νοεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου 2013.

Πράγα, Τσεχία

Μια από τις πιο διάσημες Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης, είναι αυτή της Πράγας. Κάθε χρόνο η πλατεία Wenceslas της Παλιάς Πόλης φοράει τα καλά της και παίρνει τη μορφή της «Winter Wonderland», που είναι και ο επίσημος τίτλος της! Ένας απίθανος συνδυασμός από μουσικές, κάλαντα, πλούσιο φαγητό και ζεστό κρασί κυριαρχεί όλες τις μέρες των γιορτών. Ξύλινες καλύβες, βαμμένες με έντονα χρώματα πωλούν μια σουβενίρ, αλλά και διάφορα προϊόντα, από είδη χειροτεχνίας μέχρι τοπικό ζεστό φαγητό. Οι σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν λουκάνικα, καλαμπόκι, γλυκά κ.α., φυσικά συνοδευόμενες από τσέχικες μπίρες και πικάντικο κρασί. Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που στήνεται στην πλατεία και είναι διακοσμημένο με φώτα και στολίδια, που λάμπουν τη νύχτα. Η αγορά λειτουργεί από την 1η Δεκεμβρίου 2012 έως την 6η Ιανουαρίου 2013.

Βιέννη, Αυστρία

Διάσημη στα πέρατα της γης, η Βιεννέζικη Χριστουγεννιάτικη Αγορά, δεν λείπει από το ημερολόγιο πολλών ταξιδιωτών. Ολόκληρη η πόλη, στολίζεται για τις γιορτές και μεγάλες και μικρές αγορές, στήνονται σε διάφορα σημεία. Οι μικροί επισκέπτες θα εντυπωσιαστούν από τον «ζωντανό» Χριστό, ή τον γανωματή, στο Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο στο Δημαρχείο. Η παλιά βιεννέζικη αγορά, στο Freyung και η αγορά στο Δικαστήριο, προσφέρουν ένα παραδοσιακό πρόγραμμα. Για όσους επιζητούν πιο δημιουργικά δώρα, θα τα ανακαλύψετε στην αγορά χειροτεχνημάτων μπροστά από την Karlskirche. Οι ρομαντικοί θα πρέπει να επισκεφτούν τις Χριστουγεννιάτικες αγοράς στο Spittelberg και πριν από αυτό, στα Ανάκτορα Schönbrunn, Belvedere ή Wilhelminenberg. Οι λάτρεις του design δε θα πρέπει να χάσουν τις σύγχρονες Χριστουγεννιάτικες αγορές στο Museum Quarter και στο Looshaus στο κέντρο της πόλης. Οι αγορές λειτουργούν από την 1η Δεκεμβρίου 2012 έως τις αρχές Ιανουαρίου του 2013.

Νυρεμβέργη, Γερμανία

Από τις πιο «θεατρικές» Χριστουγεννιάτικες αγορές του κόσμου, είναι αυτή της Νυρεμβέργης, με τον Χρυσό Άγγελο να εμφανίζεται από την κορυφή της μεσαιωνικής εκκλησίας Frauenkirche και να δίνει το σύνθημα για το ξεκίνημα της γιορτής. Η κεντρική πλατεία της πόλης, κατακλύζεται από επισκέπτες, που αγοράζουν κάθε είδους σουβενίρ, κοσμήματα και παιχνίδια. Χριστουγεννιάτικες μουσικές και πολύχρωμα καρουσέλ, διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους, ενώ οι ψησταριές σερβίρουν άφθονα γερμανικά εδέσματα και πολύ μπύρα. Η αγορά λειτουργεί από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 24 Δεκεμβρίου 2012.

Εδιμβούργο, Σκοτία

Μια από τις πιο ζωντανές και καλλιτεχνικές Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης, είναι αυτή του Εδιμβούργου. Ατέλειωτες μουσικές, χοροί, θέατρο δρόμου, αλλά και διάφορες άλλες τέχνες έχουν την τιμητική τους. Ένα τεράστιο παγοδρόμιο, από τα μεγαλύτερα του Ηνωμένου Βασιλείου στήνεται στην πόλη και λειτουργεί παράλληλα με την αγορά. Στους διάφορους δρόμους πάγοι γεμάτοι νοστιμότατο φαγητό και πολύ ποτό, περιμένουν τους επισκέπτες της πόλης. Η αγορά λειτουργεί από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου 2012.