Οι 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επίδραση για το 2012

Το ξέσπασμα μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011. Οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις γύρω από πυρηνικό εξοπλισμό του Ιράν. Η αιματηρή εμμονή του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην εμφύλια σύγκρουση στη Συρία. Η μεγαλύτερη κρίση που βιώνει η Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μια αμερικανική προεκλογική εκστρατεία που απέσπασε την προσοχή αλλά και απογοήτευσε εξίσου την κοινή γνώμη. Αν υπήρχε ένας χρόνος για Μεγάλες Ιδέες και μια ματαίωση στο να τις ακούσουμε από τους ηγέτες μας, αυτός θα ήταν το 2012.

Κάπως έτσι είδε τη χρονιά που πέρασε το περιοδικό Foreign Policy, που τη Δευτέρα δημοσίευσε τη λίστα με τους πιο σημαντικούς στοχαστές της χρονιάς.

Για το 2012 επέλεξε να τιμήσει πρόσωπα που μίλησαν για την ελευθερία του λόγου, που εισακούστηκαν.

Στην έκτη θέση βρίσκεται η 15χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσουφζάι για την ακτιβιστική δράση της απέναντι στους ταλιμπάν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, φιγουράρει στη 12η θέση. Όπως σημειώνει το περιοδικό η γνωστή ως "Κυρία Όχι" για τις προσπάθειες της στην επίλυση της κρίσης χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο, παραμένει στο τιμόνι της πιο ισχυρής οικονομίας στην Ευρώπη παρότι από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από τρία χρόνια, οι περισσότερες χώρες έχουν αλλάξει ηγεσία.

Στην πρώτη θέση είναι η Aung San Suu Kyi, η αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία (Μιανμάρ είναι η ονομασία που έχει επιβάλλει από το 1989 η χούντα) και η οποία ζει σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την επιβολή της χούντας, το 1962.

Το πιο σημαντικό ίσως θέμα στη λίστα αυτής της χρονιάς, είναι οι κίνδυνοι και οι δυνατότητες ελεύθερου λόγου σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη εποχή. Όπως εύστοχα σημειώνει ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Columbia, Λη Μπόλινγκερ: "Σήμερα βιώνουμε ραγδαία το πώς η λογοκρισία οπουδήποτε γίνεται λογοκρισία παντού".

"Σε μια εποχή στην οποία οι ιδέες, καλές και κακές, ταξιδεύουν στον κόσμο με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είμαστε περήφανοι που γιορτάζουμε τη γενναία σκέψη σε μια κρίσιμη καμπή στο δημόσιο λόγο παγκοσμίως σχετικά με την ελευθερία έκφρασης", αναφέρει το "Foreign Policy" για τα πρόσωπα που θεωρεί πιο σημαντικά για το 2012.

Δείτε τη λίστα των 100 του "Foreign Policy"