Η Samsung ερευνά τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια παραγωγής της

Η Samsung μετά από έρευνα σε 105 εργοστάσια κατασκευής εξαρτημάτων για τα προϊόντα της, απέτυχε να εντοπίσει «δείγματα παιδικής εκμετάλλευσης» σε αυτά. Με αφορμή μία έκθεση που δημοσιεύτηκε για τις συνθήκες εργασίας στην Κίνα από τον οργανισμό Child Labor Watch, η εταιρεία πήρε την πρωτοβουλία να ελέγξει τα εργοστάσια παραγωγής της που εργάζονται αποκλειστικά για την ίδια.

Οι ελεγκτές της Samsung επιβεβαίωσαν το χαμηλό επίπεδο στις συνθήκες εργασίας όμως όπως τόνισαν δεν παρατηρήθηκε καμία ένδειξη παιδικής εκμετάλλευσης σε αυτά. Η κορεάτικη εταιρία επισήμανε ότι τα κυριότερα προβλήματα αφορούσαν τις παράνομες και υπερβολικές υπερωρίες, τις παραβιάσεις σε όρους συμβολαίων των εργατών και τα πρόστιμα στις πληρωμές τους όταν αυτοί καθυστερούν λίγο στην δουλειά.

Η Samsung δεσμεύτηκε να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας απαγορεύοντας τις διακρίσεις κατά τη διαδικασία της πρόσληψης, καταργώντας τα πρόστιμα, τοποθετώντας εξοπλισμό ασφαλείας και κουτιά πρώτων βοηθειών στα εργοστάσια και εκπαιδεύοντας το διευθυντικό προσωπικό σε θέματα σεξουαλικής, σωματικής και λεκτικής κακοποίησης.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η Samsung σκοπεύει ακόμα να υλοποιήσει και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο με στόχο την επίλυση του θέματος με τις παράνομες υπερωρίες, τονίζοντας πως ένας εποχιακός υπάλληλος θα πρέπει να εργάζεται λιγότερο από τις μισές ώρες που δουλεύει ένας μόνιμος υπάλληλος.

Μάλιστα η εταιρία έκανε γνωστό πως από το 2013 θα προσλάβει ανεξάρτητους ελεγκτές ώστε να εξετάσει τις συνθήκες εργασίας και άλλων εργοστασίων που παράγουν εξαρτήματα για διάφορες εταιρίες.