Ξέρουμε ότι στη χώρα των τραπεζών, του έμενταλ και του σκι, η ζωή είναι πολύ ακριβή. Από την άλλη γι' αυτό ακριβώς ίσως, η ζωή έχει μεγάλη αξία. Και ό,τι θεωρείται ότι την απειλεί, τιμωρείται αυστηρά.
Τα πρόστιμα για παράβαση των ορίων ταχύτητας ήταν ήδη τσουχτερά στη μικρή αλπική χώρα, με την ιδιαιτερότητα ότι εξαρτώνται όχι μόνον από τη βαρύτητα της παράβασης, αλλά και από το εισόδημα του παραβάτη. Που σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερο εισόδημα έχεις, τόσο ακριβότερη είναι η οδική παράβαση.
Το ρεκόρ προστίμου κατέχει ένας φουκαράς πλούσιος που πιάστηκε με τη Ferrari του να τρέχει και πλήρωσε 200.000 ευρώ. Προφανώς στην Ελβετία οι άνθρωποι αντί ταυτότητας, είναι υποχρεωμένοι να φέρουν διαρκώς μαζί τους το εκκαθαριστικό της Εφορίας.
Όμως όλα αυτά για τους Ελβετούς δεν ήταν αρκετά για την ασφάλεια στους δρόμους. Κι έτσι ψήφισαν νέες αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες των ορίων ταχύτητας, που θα ισχύσουν από 1ηςΙανουαρίου 2013. Μεταξύ των νέων ποινών είναι και εκείνη της πραγματικής φυλάκισης, χωρίς αναστολή ή εξαγορά. Δηλαδή σε κελιά.
Η ελάχιστη ποινή είναι 1 χρόνος, η μέγιστη 4 χρόνια. Και επιβάλλεται ανεξάρτητα από το αν οδηγείς αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα. Βέβαια υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές της παράβασης, για να στείλει κάποιον στη στενή. Οι ακόλουθες:
Αν κινείσαι με 70 χιλιόμετρα σε περιοχή με όριο τα 30.
Αν κινείσαι με 100 χιλιόμετρα σε περιοχή με όριο τα 50.
Αν κινείσαι με 140 χιλιόμετρα σε δρόμο με όριο τα 80.
Αν κινείσαι με 200 χιλιόμετρα σε δρόμο με όριο τα 120 (αυτοκινητόδρομο).
Το πιθανότερο είναι ότι οι φυλακές της Ελβετίας μοιάζουν περισσότερο με ξενοδοχεία. Όμως ποιος το ρισκάρει;