Ιδιαίτερα ενισχυμένος στον αραβικό κόσμο για την επίτευξη της αραβο-ισραηλινής εκεχειρίας υπό την πρωτοβουλία του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μορσί, κατήργησε τη θέση του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου και συγκέντρωσε και τη λεγόμενη Τρίτη Εξουσία, τη δικαστική.
Ο Μορσί έδωσε στον εαυτό του ενισχυμένες εξουσίες και ασυλία και έδωσε εντολή για νέα δίκη του έκπτωτου Χόσνι Μουμπάρακ.
Οι κινήσεις αυτές του Αιγύπτιου προέδρου αιφνιδίασε τη διεθνή διπλωματία και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αντιπάλων του. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στόχος του είναι να μην αμφισβητηθεί κανένας από τους νόμους και τα διατάγματα που πέρασε από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Ιούνιο.
Ένα από τα βασικότερα διατάγματα που πέρασε είναι αυτό που καταλύει το δικαίωμα των δικαστηρίων να διαλύσουν την άνω Βουλή αλλά και τη συντακτική συνέλευση που είναι υπεύθυνη για τη συγγραφή του νέου συντάγματος της χώρας. Και στα δυο σώματα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία συνεργάτες του, υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος Αδελφότητα των Μουσουλμάνων.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων που καταγγέλλουν το συγκεντρωτισμό του Μορσί και τον κατηγορούν ότι θέλει να γίνε “νέος Φαραώ” της Αιγύπτου.
Έντονη ανησυχία εξέφρασε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά την ανακοίνωση του Μορσί.
“Ανησυχούμε ιδιαιτέρως σχετικά με τις πιθανές τεράστιες επιπτώσεις της δήλωσης αυτής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευνομία στην Αίγυπτο” ήταν το σχόλιο του ΟΗΕ.