“Καληνύχτα” χωρίς καμία απόφαση είπαν οι 27

Χωρίς κάποια ανακοίνωση και βεβαίως χωρίς κάποια συμφωνία διεκόπησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών κράτησε λιγότερο από 2 ώρες.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν στις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής (13.00 ώρα Ελλάδος). Χαρακτηριστική ήταν η αργοπορία και η διαρκής μετάθεση της ώρας έναρξης της Συνόδου.

Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις αλλεπάλληλες διμερείς συναντήσεις που είχαν μεταξύ τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Τελευταία εξ αυτών η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Ε. κατά την εναρκτήρια ομιλία του: "η πρόταση μου είναι ένας συγκρατημένος προϋπολογισμός. Οι καιροί το απαιτούν. Το να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα απαιτεί πολιτικές επιλογές. Είναι επώδυνο... Πρέπει να είμαστε λογικοί και ρεαλιστές. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αφορά την επόμενη δεκαετία". "Πρέπει να εργαστούμε για το ευρωπαϊκό καλό και τα εθνικά συμφέροντα εξίσου. Μαζί μπορούμε να βρούμε μια ισορροπημένη λύση" κατέληξε ο κ. Ρομπάι. Σύμφωνα με πληροφορίες των ανταποκριτών των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, το σχέδιο Ρομπάι προβλέπει περιορισμό των περικοπών για τους τομείς της γεωργίας και των διαρθρωτικών ταμείων αλλά διατηρεί ως στόχο τις περικοπές συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, “περικοπή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σημαίνει εγκατάλειψη του σχεδίου Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2020”. “Ο προϋπολογισμός της Ένωσης δεν είναι μεγάλος, τα κράτη ξοδεύουν 50 φορές περισσότερο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς.

Οι πρώτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, πάντως, κάνουν λόγο για πλαφόν 940 δισ. ευρώ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Ρομπάι χαιρετώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες των 27, έκανε λόγο για ένα “μακρύ και δύσκολο βράδυ”.

Και αν αυτό είναι το προσκήνιο, το παρασκήνιο ίσως δίνει ακόμη πιο ευκρινώς το κλίμα που θα επικρατήσει στη Σύνοδο αυτή: οι ανταποκριτές των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, γράφουν στις σελίδες τους στο Twitter πως το μόνο που τους είπαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποχωρώντας ήταν “ώρα να κοιμηθείτε κι εσείς κι εμείς, έχουμε ένα μαραθώνιο μπροστά μας”.