Στόχος η αποφυγή της δευτερογενούς θυματοποίησης των ανήλικων θυμάτων κατά την δικαστική διαδικασία
Τη δημιουργία των «σπιτιών του παιδιού», ενός ειδικού χώρου που θα χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της δικαστικής εξέλιξης υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Από τον χώρο αυτό θα καταθέτουν τα παιδιά, τα οποία έχουν υποστεί σεξουαλικη κακοποίηση, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και εισαγγελικών λειτουργών και η κατάθεση τους η οποία θα έχει καταγραφεί, θα χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγεται η μακροχρόνια ταλαιπωρία των παιδιών. «Στόχος είναι η αποφυγή της δευτερογενούς θυματοποίησης των παιδιών» ανέφερε η γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη. Συμπλήρωσε δε, ότι «θα υπάρχει ένας "διπλός καθρέφτης". Από την μια θα είναι το παιδί με δικαστικό λειτουργό και από την άλλη οι ειδικοί θα καθοδηγούν μέσω "ψείρας" τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι ερωτήσεις».
Ενδεικτικά, αναφέρθηκε από την κ. Γιαννακάκη η περίπτωση παιδιού, που είχε κακοποιηθεί στα 4 του χρόνια από τον πατέρα του και χρειάστηκε να καταθέτει 14 φορές στα δικαστήρια μέχρι την ηλικία των 19 ετών. Το περιστατικό, ανέφερε η γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διηγήθηκε η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, που στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια ίδρυσης των «σπιτιών» και στη χώρα μας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανακοίνωσε την δημιουργία «σπιτιών του παιδιού» σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού σύντομα θα λειτουργήσει ανάλογο «σπίτι» και στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα θεσμό που στις ΗΠΑ λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια, ενώ ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά και στην Τουρκία όπου λειτουργούν 30 «σπίτια».