Βιονικές κούκλες κατασκοπεύουν σε βιτρίνες

Βιονικά μανεκέν - κούκλες ποζάρουν ντυμένα με ρούχα και αξεσουάρ στις βιτρίνες των καταστημάτων και καταγράφουν πληροφορίες για το καταναλωτικό κοινό.

Ήδη, η εταιρεία Benetton τα χρησιμοποιεί προκειμένου να συλλέξει δεδομένα σχετικά με τους πελάτες της, όπως φυλή, ηλικία και φύλο.

Χρησιμοποιώντας μια, ενσωματωμένη στο μάτι, κάμερα, το "βιονικό" μανεκέν "κατασκοπεύει" τους ανυποψίαστους περαστικούς που κοιτούν τη βιτρίνα.

Στόχος, κατά την κατασκευάστρια εταιρεία, την ιταλική “Almax”, η αξιοποίηση πληροφοριών για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών και την αύξηση των πωλήσεων.

Κάθε μανεκέν κοστίζει περίπου 4.000 ευρώ, σύμφωνα με την “Independent”, και για την ώρα παραμένει άγνωστο ποιες άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν αυτές τις κούκλες.

Μέχρι στιγμής, οι "κούκλες - κατάσκοποι" κοσμούν βιτρίνες εμπορικών μαγαζιών στις ΗΠΑ καθώς και σε τρεις χώρες της Ευρώπης.

Πάντως αρκετοί είναι εκείνοι που εγείρουν νομικά και ηθικά ζητήματα καθώς παρότι στις ΗΠΑ και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται η χρήση καμερών για λόγους δημόσιας ασφαλείας, τα καταστήματα θα πρέπει να φέρουν ένα ειδικό σήμα που να προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι βιντεοσκοπούνται.