Βοήθεια, το μωρό μου δεν κοιμάται!

Οι άγρυπνες νύκτες για εσάς και το σύντροφό σας είναι δυστυχώς αναπόφευκτες τις πρώτες έξι έως δώδεκα εβδομάδες. Σχεδόν όλα τα νεογέννητα αντιμετωπίζουν δυσκολία στον ύπνο τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Υπάρχουν όμως και καλά νέα καθώς μετά από τρεις, τέσσερις μήνες το μωρό σας θα κοιμάται κανονικά εφόσον είσαστε συνεπής στην εκπαίδευσή του, η οποία ξεκινάει από την πρώτη ημέρα.

Τι πρέπει να κάνετε

Αν θηλάζετε, θα πρέπει να αποφεύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεϊνη.

Ακόμα κι αν του έχετε φτιάξει δικό του δωμάτιο, το μωρό σας τους πρώτους μήνες της ζωής του, θα πρέπει να κοιμάται κοντά σας. Τα μωρά έχουν πάρα πολύ καλή όσφρηση, οπότε όταν ξυπνήσει η μυρωδιά σας θα το κάνει να νιώσει ασφάλεια και ίσως το βοηθήσει να ξανακοιμηθεί.

Δώστε στο μωρό σας κάτι το οποίο θα το συνδυάζει με τον ύπνο, όπως ένα αρκουδάκι.

Βοηθήστε το να καταλάβει πότε είναι ημέρα και πότε νύχτα. Όταν το μωρό σας κοιμάται το πρωί, φροντίστε να υπάρχει φως και να ακούγονται διάφοροι ήχοι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας χαμηλώστε το φωτισμό κι όταν χρειαστεί να το ταϊσετε ή να το αλλάξετε, διατηρήστε την ήσυχη και ήρεμη ατμόσφαιρα και ανησυχήστε το όσο το δυνατόν λιγότερο.

Πριν από το βραδινό ύπνο καθιερώστε ένα χλιαρό μπανάκι, το οποίο θα το βοηθήσει να χαλαρώσει.

Αποφύγετε να το νανουρίζετε ή να το ταϊζετε κάθε φορά που ξυπνάει γιατί θα το συνηθίσει και δε θα κοιμάται διαφορετικά.

Όταν είναι ανήσυχο στην κούνια του, στριφογυρίζει ή κλαίει, μην επέμβετε αμέσως, δώστε του το χρόνο να ηρεμήσει μόνο του.

Βάλτε το μωράκι σας στην κούνια του για το βραδινό του ύπνο όταν είναι ακόμα ξύπνιο, για να μάθει να ηρεμεί και να αποκοιμιέται μόνο του.