Η αντισύλληψη δεν αφορά μόνο τους άνδρες. Οι γυναίκες έχουν στη διάθεσή τους μία σειρά εξελιγμένων μεθόδων αντισύλληψης που μπορούν να τις προστατέψουν από το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Μέχρι στιγμής, το αντισυλληπτικό χάπι μαζί με το ανδρικό προφυλακτικό και τη διακεκομμένη συνουσία αποτελούν τις δημοφιλέστερες μεθόδους αντισύλληψης στην Ελλάδα.
1. Αντισυλληπτικό χάπι
Τα «νέας γενιάς» αντισυλληπτικά περιέχουν χαμηλές δόσεις ορμονών. Ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να είναι οι γυναίκες που καπνίζουν και όσες έχουν προδιάθεση (φλεβίτιδα, ιστορικό εγκεφαλικών ή καρδιοπαθειών στην οικογένεια) καθώς αυξάνεται η πιθανότητα θρομβώσεων ακόμα και σε νεαρές ηλικίες.
2. Γυναικείο Προφυλακτικό
Τοποθετείται στο εσωτερικό του κόλπου και είναι φτιαγμένο από πολυουρεθάνη και όχι λάτεξ, κάτι που το καθιστά υποαλλεργικό. Η δυσκολία στην εφαρμογή του δεν το καθιστά δημοφιλές στις γυναίκες.
3. Σπείραμα ή σπιράλ
Αποτελούνται από πλαστικό και μέταλλο, συνήθως χαλκό, και εισάγονται στο εσωτερικό της μήτρας. Η τοποθέτησή τους γίνεται από γυναικολόγο.
4. Ορμονικό σπείραμα
Έχει την ίδια μορφή με το απλό σπείραμα, αλλά διαφέρει από αυτό στο ότι περιέχει την ορμόνη προγεστερόνη, η οποία αυξάνει την αντισυλληπτική ασφάλεια. Μετά την τοποθέτησή του στη μήτρα μπορεί να παραμείνει εκεί για πέντε χρόνια χωρίς να αντικατασταθεί.
5. Διάφραγμα
Έχει τη μορφή ενός μαλακού ελαστικού θόλου, ο οποίος εμποδίζει το σπέρμα να φτάσει στον τράχηλο. Για να έχει ικανοποιητικό ποσοστό επιτυχίας θα πρέπει να συνοδεύεται από σπερματοκτόνο αλοιφή.
6. Σπερματοκτόνα
Τα σπερματοκτόνα, αλοιφές και κολπικά υπόθετα, όταν χρησιμοποιούνται μόνα τους έχουν υψηλό ποσοστό αποτυχίας. Γι’ αυτό καλό είναι να συνδυάζονται με κάποια από τις μεθόδους φραγμού (προφυλακτικά, διάφραγμα).
Πόσο αποτελεσματικά είναι;
Αντισυλληπτικό χάπι Σχεδόν 100%
Στείρωση Σχεδόν 100%
Σπείραμα 97-98%
Σπείραμα με προγεστερόνη 98-99%
Γυναικείο προφυλακτικό 90-98%
Διάφραγμα και σπερματοκτόνο 90-96%