Παράγοντας ατμό από τον ήλιο

Μια τεχνική που -σύμφωνα με τους εφευρέτες της- μπορεί να φέρει την επανάσταση στο χώρο της ενέργειας παρουσίασαν Αμερικανοί ερευνητές. Όπως ανακοίνωσαν κατάφεραν να παράξουν ατμό όχι από βραστό νερό αλλά εστιάζοντας το φως του ήλιου πάνω σε μεταλλικά νανοσωματίδια ανακατεμένα στο νερό. Η νέα αυτή μέθοδος μπορεί να παράξει “ηλιακό ατμό” μέσα σε 5-20 δευτερόλεπτα και μάλιστα ακόμα και από παγωμένο νερό ή σε αρκτικό περιβάλλον.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Νανοφωτονικής του πανεπιστημίου Ράις του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "ACS Nano" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, πιστεύουν ότι η νέα μέθοδος μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε διάφορες υγειονομικές εφαρμογές (π.χ. για αποστείρωση) ή για τον καθαρισμό του νερού, ιδίως στις πιο φτωχές χώρες, όπου δεν υπάρχουν ούτε ρεύμα, ούτε ξύλα για κάψιμο.

Όμως, η τεχνική μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί επίσης για την παραγωγή ηλεκτρισμού, αλλά και σε υβριδικά συστήματα ψύξης και θέρμανσης, που τη μέρα θα χρησιμοποιούν ηλιακό φως και ατμό, ενώ το βράδυ ηλεκτρισμό.

Η συνολική ενεργειακή αποδοτικότητα της νέας τεχνολογίας είναι της τάξης του 24%.

Ο ατμός είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα βιομηχανικά ρευστά. Περίπου το 90% του ηλεκτρισμού παράγεται από ατμό, ο οποίος έχει πολλές άλλες εφαρμογές, όπως για την αποστείρωση ιατρικών εργαλείων και αποβλήτων, για το μαγείρεμα κ.α.