Στις καλένδες και η σύνδεση πρατηρίων καυσίμων με υπ. Οικονομικών ;

Την ηλεκτρονική καταγραφή στοιχείων εισροών και εκροών για περίπου 35.000 δεξαμενές πρατηριούχων στο σύνολο της χώρας θα απαιτήσει η σύνδεση των πρατηρίων πώλησης υγρών καυσίμων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται πως με πρωτοβουλία του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, επιταχύνεται η εγκατάσταση συστημάτων εισροών - εκροών στα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων και ήδη έχουν κληθεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι φορείς (υπουργεία, άλλες δημόσιες υπηρεσίες, εταιρείες, ενώσεις εταιρειών, φυσικά πρόσωπα κλπ.) να διατυπώσουν μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου τις απόψεις και προτάσεις τους για τις τεχνικές προδιαγραφές του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εισροών - Εκροών Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων.

Από τα πληροφοριακά έντυπα της τεχνικής διαβούλευσης για τις προδιαγραφές των αποστελλόμενων στοιχείων από το σύστημα ελέγχου εισροών-εκροών των βενζινάδικων, προκύπτει πως - για να υπάρξει πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής στοιχείων εισροών και εκροών καυσίμων στη Γ.Γ.Π.Σ., είναι αναγκαίο να καταγραφούν οι λειτουργικές απαιτήσεις, κυρίως δε αυτές που αφορούν στην παρακολούθηση των κινήσεων αγορών - πωλήσεων και στη διασταύρωση παροχής στοιχείων στους εμπλεκόμενους φορείς.

Ωστόσο, το έργο αυτό είναι δυσχερές και χρονοβόρο, κάτι που είναι εις βάρος της κυβέρνησης και του κοινωνικού συνόλου και υπέρ των λαθρεμπόρων καυσίμων.

Το έργο καθίσταται δύσκολο, καθώς σήμερα υπάρχουν περί τα 7.500 πρατήρια καυσίμων στην Ελλάδα, με μέσο όρο 4-5 δεξαμενές το καθένα. Αυτό σημαίνει απαίτηση για ηλεκτρονική καταγραφή στοιχείων εισροών και εκροών για περίπου 35.000 δεξαμενές πρατηριούχων στο σύνολο της χώρας. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των φορολογικών αποθηκών - που υπάρχουν στη χώρα - είναι 238 με 939  δεξαμενές,  ενώ οι αποθήκες αποταμίευσης είναι 24 με 222 δεξαμενές.