Οι ευτυχισμένοι έφηβοι γίνονται πιο πλούσιοι ενήλικες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Γουόργουικ και του University College του Λονδίνου.
Όπως αναφέρουν σε σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), οι έφηβοι που εμφανίζονται πιο δυστυχισμένοι στην ηλικία των 18- 20 ετών, βγάζουν αργότερα περίπου 30% λιγότερα χρήματα από τον μέσο όρο, ενώ οι πιο ικανοποιημένοι περίπου 10% περισσότερα από τον μέσο όρο. Η μελέτη τους σε δείγμα 10.000 νέων έδειξε ότι τα θετικά αισθήματα και το συναίσθημα της ευτυχίας στην ηλικία των 16 έως 18 ετών, καθώς και η μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή στην ηλικία των 22 ετών, αποτελούν σημαντικό δείκτη πρόβλεψης για αυξημένο εισόδημα στην ηλικία των 29 ετών.
Η νεανική ευτυχία σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν το μελλοντικό εισόδημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για ένα καλό πανεπιστημιακό πτυχίο, για πρόσληψη σε μια καλή δουλειά, για ταχύτερη προαγωγή, για περισσότερη αισιοδοξία και θετικό πνεύμα, για εξωστρέφεια και λιγότερες νευρώσεις της προσωπικότητας. Όλα αυτά βοηθούν έναν νέο περισσότερο σε σχέση με τους πιο «κλειστούς» και «κατσούφηδες» συνομηλίκους και συναδέλφους του - και τελικά έχουν αντίκρισμα στο…πορτοφόλι του.
Σύμφωνα με την έρευνα, μια αύξηση κατά μία μονάδα στην κλίμακα μέτρησης της ικανοποίησης από τη ζωή (που κυμαίνεται από το 1 έως το 5), στην ηλικία των 22 ετών, σχετίζεται με μια αύξηση του ετήσιου εισοδήματος κατά τουλάχιστον 2.000 δολάρια ήδη από την ηλικία των 29 ετών.
Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική μελέτη που συσχετίζει τόσο άμεσα τη συναισθηματική υγεία κατά την εφηβεία με τις επαγγελματικές επιδόσεις και το εισόδημα κατά την ενήλικη ζωή.