Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφή αντικοινωνική ατζέντα

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφή αντικοινωνική ατζέντα

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός

Για την κρυφή αντικοινωνική ατζέντα του κ. Μητσοτάκη, που περνά μέσα από την κατάργηση των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος, κάτι που αρνήθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, έκανε λόγο στην τριτολογία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «πριν από έναν μήνα στην ομιλία σας στο ΣΕΤΕ είπατε ξεκάθαρα, ότι "το οκτάωρο έχει ξεπεραστεί"».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και πάλι στο Μακεδονικό, καταθέτοντας στα πρακτικά συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 17 Ιανουαρίου 1993 στο περιοδικό «Ε» της Ελευθεροτυπίας με τίτλο: «Ε όχι και μέγα θέμα η Μακεδονία». Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ότι σε αντίθεση με σήμερα, τότε ο κ. Μητσοτάκης υπερασπιζόταν μια εθνική θέση, η οποία ήταν θέση και του πατέρα του και τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σχετικά με υπόνοιες του κ. Μητσοτάκη για θέματα διαπλοκής της κυβέρνησης με επιχειρηματίες, ο κ. Τσίπρας σχολίασε, ότι ο ίδιος δεν έριξε λάσπη στον ανεμιστήρα και ότι αναφέρθηκε σε γνωστές υποθέσεις, που απασχολούν τη δικαιοσύνη. Προκάλεσε δε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν υπάρχει οτιδήποτε που αφορά τον ίδιο, την οικογένεια του ή υπουργούς της κυβέρνησης να τα πάει στον εισαγγελέα. «Απλά και σταράτα, μ' αυτά δεν θα παίζουμε», τόνισε ολοκληρώνοντας την τριτολογία του.

«Στα όρια του γραφικού ο κ. Μητσοτάκης»

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός απάντησε κατά την δευτερολογία του σε υψηλούς τόνους στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στον χαρακτηρισμό «ψεύτης» που του απέδωσε επανειλημμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «το να επαναλαμβάνετε 40 φορές τη λέξη “ψεύτης”, είναι ένδειξη της αδυναμίας σας και μερικές φορές κάνει τον ομιλητή να φθάνει στα όρια του γραφικού».

Ο πρωθυπουργός προτίμησε να στρέψει την προσοχή στο ζήτημα της οικονομίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε μόλις 10 λεπτά για οικονομικά ζητήματα, σημειώνοντας ότι «τον καταλαβαίνουμε, δεν είναι προνομιακό πεδίο γι' αυτόν και το κόμμα του το θέμα της οικονομίας». Τόνισε ακόμη, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αναφέρθηκε καν στο ζήτημα του χρέους, επισημαίνοντας ότι «μας αναβαθμίζουν οι οίκοι, οι αγορές εμφανίζονται θετικές και μόνο εσείς δεν μιλήσατε για το χρέος».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης μας είπε, ότι τα πλεονάσματα είναι καταστροφικά για την ελληνική οικονομία», για να συμπληρώσει «υπάρχει κανείς σε αυτή την αίθουσα, που διαχειρίστηκε ανάλογα ζητήματα και πέτυχε κάτι καλύτερο;» και να επιτεθεί εκ νέου στον κ. μητσοτάκη, λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα πλεονάσματα, που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση, ξέχασε όμως ότι η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε, είχε συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2018 και μέσο όρο 4% μέχρι το 2031», ενώ κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι κατά τα χρόνια διακυβέρνησής της συρρίκνωσε τον εθνικό πλούτο κατά το ένα τέταρτο.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου το ελληνικό χρέος «κατέστη επιτέλους βιώσιμο», ενώ η χώρα αποκτά πρόσβαση στις αγορές, χωρίς καμία επιβάρυνση για την οικονομία, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία. Υπογράμμισε ακόμη, ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ιστορικό χαμηλό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ εντός των επόμενων μηνών αυτές θα μειωθούν πλήρως».

Εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι στο πρόγραμμά της περιλαμβάνεται η 12ωρη εργασία, η καθήλωση του κατώτατου μισθού, η μείωση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία, η διατήρηση του 1 προς 5 στο δημόσιο. «Το επενδυτικό σοκ που ετοιμάζετε, είναι μία κρυφή ατζέντα κατάργησης των κατακτήσεων του κοινωνικού κράτους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει έτοιμο ένα τρις-χειρότερο μνημόνιο για τον ελληνικό λαό», δήλωσε. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει κανείς, που να υποστηρίζει ότι το 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα μικρό νούμερο», τονίζοντας όμως, ότι από το 2019 και μετά δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι όταν η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με το ΔΝΤ «εσείς απαιτούσατε να κλείσουμε την αξιολόγηση ταχύτατα και να δεχθούμε τα μέτρα». «Σήμερα ήρθατε να κάνετε τον τσάμπα μάγκα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ για τις περικοπές στις συντάξεις, είπε ότι «σήμερα μας καταθέσατε μία τροπολογία. Μόλις είδατε την τεράστια τρύπα στην προπαγάνδα σας, σπεύσατε να την κλείσετε με λάθος τρόπο», για να συμπληρώσει ότι οι συνταξιούχοι είναι άνθρωποι με υπερηφάνεια και μυαλό και ξέρουν ποιοι τους καταδίκασαν στη φτώχεια με σειρά περικοπών στις συντάξεις μεταξύ 2010-2014.

Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Μητσοτάκη για διαπλοκή της κυβέρνησης με εοπιχειρηματικά συμφέροντα, ο πρωθυπουργός είπε, ότι «όσο εμείς θα είμαστε κυβέρνηση, θα είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες ίσοι απέναντι στον νόμο. Δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε χατήρια σε επιχειρηματίες». Συνέχισε δε λέγοντας, πως «ό, τι και να πείτε κ. Μητσοτάκη, δεν μπορείτε να πείσετε, γιατί δεν είμαστε το ίδιο. Έχουμε άλλη διαδρομή. Μην κάνετε συγκρίσεις, γιατί δεν θα σας βγει σε καλό. Σταματήστε να παρουσιάζετε τον εαυτό σας ως θύμα κακόβουλης δημοσιογραφίας». Ανέβασε δε τους τόνους με αναφορά στη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία και δεν μπορείτε να μιλάτε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Φανταστείτε τι θα γίνονταν, εάν εγώ δεν παρουσίαζα το "πόθεν έσχες" της συζύγου μου, τι θα έγραφαν τα παπαγαλάκια; Τι θα λέγατε εσείς;».

Αναφερθείς στο μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ, ότι συμπαρατάσσεσαι με τους ακραίους, όχι μόνο του κόμματος, αλλά όλης της Ευρώπης. «Ταυτίζεστε με τους πιο ακραίους και σωβινιστικούς κύκλους, που είναι αντί-ευρωπαϊκοί. Έχετε σκεφτεί, ότι η ταύτισή σας στο θέμα του μεταναστευτικού στην Ευρώπη στην ουσία στρέφεστε ενάντια στην πατρίδα μας; Έχετε σκεφθεί ότι κάποιοι ομοϊδεάτες σας κάποια στιγμή μπορεί να αφήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση μόνη της; Έχετε την ίδια θέση για την Ελλάδα με αυτήν που έχει το AfD για τη Γερμανία αναφορικά με το προσφυγικό πρόβλημα», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το Μακεδονικό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο διεθνής Τύπος γράφει, ότι ο κ. Μητσοτάκης έγινε όψιμα Μακεδονομάχος από ανάγκη, «για να μη διαλύσουν το κόμμα οι πατριδοκάπηλοι». «Προσπαθώντας να πείσετε, ότι η συμφωνία με την ΠΓΜΔ είναι η χειρότερη, επιλέγετε και επιμένετε να λέτε ψέματα» τόνισε, ενώ υπογράμμισε, ότι πουθενά στη συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους, υπάρχει μόνο το θέμα της ιθαγένειας. Όπως δήλωσε, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ παραδέχονται σε συνεντεύξεις τους, ότι είναι Σλάβοι και δεν διεκδικούν τίποτα από την ιστορία της Μακεδονίας, ούτε ότι υπάρχει κάποια μειονότητα.