Οι τοποθετήσεις Καμμένου, Γεννηματά, Κουτσούμπα, Θεοδωράκη και Λεβέντη
Έντονη είναι η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.
«Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο, δεν θα ξαναέρθει η τρόικα, έχουμε καθαρή έξοδο και ρυθμίσαμε το χρέος μας. Όλα αυτά δεν θα είχαν γίνει αν εμείς, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ακούγαμε τις σειρήνες των όψιμων Μακεδονομάχων» ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία, στη Βουλή.
Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον οποίο είπε ότι πήγε παράκλητος στην Ευρώπη για να μη μιλήσει κανείς για την καθαρή έξοδο, ούτε, όμως, και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, για την οποία σημείωσε πως στο τέλος θα μείνει με περισσότερα ΑΦΜ από όσοι οι βουλευτές της.
«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε παράκλητος στην Ευρώπη, προκειμένου να μη μιλήσει κανείς για την καθαρή έξοδο, για να μην πει κανείς ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Σήμερα, δε, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ προσπάθησαν να δυναμιτίσουν την προσπάθεια και το μέλλον της χώρας» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Καμμένος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Στενοχωριούνται, θλίβονται όταν βλέπουν να πηγαίνει η Ελλάδα μπροστά» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος, παρατηρώντας ότι από αυτό το Κοινοβούλιο πέρασαν πολύ σκληροί αντίπαλοι, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, δηλαδή, πολιτικοί αντίπαλοι σκληροί, «αλλά ποτέ δεν τόλμησαν να υπονομεύσουν το μέλλον της χώρας και τους πολίτες της χώρας αυτής».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι αυτή η εικόνα της ΝΔ είναι γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει σήμερα καμία σχέση με την ιστορική παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Ευάγγελου Αβέρωφ, του Κώστα Καραμανλή. Αλλά, σήμερα η ΝΔ είναι ένα κόμμα, την ηγεσία του οποίου έχουν πάρει στα χέρια τους οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης. «Αυτό το κόμμα που ανήκει στην Κεντροδεξιά, έχει σήμερα κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο εκείνον που ανέλαβε την προεδρία της νεολαίας της ΕΠΕΝ από τον Νίκο Μιχαλολιάκο!
Τον κ. Βορίδη! Έχει αντιπρόεδρό του εκείνον που συνέγραφε αντισημιτικά βιβλία και παρευρίσκετο με νεοναζιστές σε κοινές εκδηλώσεις! Έχουν παραδώσει το κόμμα που αποκατέστησε τη δημοκρατία και συνεργάστηκε κάποια στιγμή με το ΚΚΕ και την Αριστερά, με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, και επαναφέρουν λογικές ταυτισμένες με έναν νέο αντικομουνισμό που γεννιέται στην Ευρώπη από καθαρά νεοναζιστικά κόμματα» υποστήριξε ο κ. Καμμένος.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών και το ενδεχόμενο ψήφισης με 180 ψήφους, ο κ. Καμμένος επανέλαβε πως «εάν ποτέ και όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, την ώρα εκείνη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ξεκαθαρίσει τι θα πράξουν. Το ερώτημα είναι, όμως, αν απαιτηθεί να έρθει η συμφωνία με 180 ψήφους, τι θα πράξει η ΝΔ, που άλλα λέει στην κ. Μέρκελ και άλλα στο εσωτερικό; Δηλαδή, θα ακολουθήσει τη γραμμή του Βελιγραδίου; Τη γραμμή του Κώστα Καραμανλή ή του Άδωνι Γεωργιάδη;». Παρέπεμψε, δε, στις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να τις σταθμίσει για το ενδεχόμενο να έρθει τελικά η συμφωνία με 180 ψήφους στη Βουλή.
Κουτσούμπας: Κούφιοι διαπληκτισμοί
Για «κούφιους διαπληκτισμούς» κατηγόρησε τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. «Δεν θα σας αφήσουμε ανενόχλητους να συνεχίσετε τη φαρσοκωμωδία της τεχνητής πόλωσης. Και οι δύο, με τους κολαούζους σας, είστε το ίδιο επικίνδυνοι για τα λαϊκά συμφέροντα» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
Είπε ότι «όσο και αν οξύνονται οι διαπληκτισμοί μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ δεν μπορεί να κρυφτεί η συμφωνία τους για τα μέτρα που θα γονατίσουν τον ελληνικό λαό», ενώ και οι αντιπαραθέσεις «για το ποιος πολιτικός είναι απατεώνας ή ανίκανος διαχειριστής δεν μπορούν να κρύψουν τις δεσμεύσεις σας, να περικοπούν τα επόμενα χρόνια οι συντάξεις, να μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο όριο, να συνεχιστούν οι λαϊκές θυσίες για να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».
Επικαλούμενος την πρόσφατη τοποθέτηση του ΣΕΒ ως την «πιο αποκαλυπτική μαρτυρία για το τι έρχεται την επόμενη μέρα», όπως είπε, τόνισε ότι «είναι ολοφάνερο, ότι χέρι - χέρι οι δανειστές και η εγχώρια άρχουσα τάξη έχουν δρομολογήσει τις χειρότερες μέρες που έρχονται για τους εργαζόμενους».
Χαρακτήρισε πρόκληση τόσο το να μιλά η κυβέρνηση, για «δίπολο ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση» και να λαμβάνει επαίνους από τα επιτελεία της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της αμερικανικής κυβέρνησης και της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, όσο και το εμφανίζει ως δήθεν βαθιές διαφορές με τη ΝΔ «το αν θα αναστείλετε για μερικούς μήνες στην ουσία, άντε μέχρι τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών, τις δεσμεύσεις σας να πετσοκόψετε τις συντάξεις».
Το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει και καταγγείλει το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων και διεκδικεί την κάλυψη των απωλειών, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, είπε ο κ. Κουτσούμπας, καλώντας την κυβέρνηση «εάν θέλει πραγματικά να ανακουφίσει τους συνταξιούχους και όχι να τους κοροϊδέψει πάλι μέχρι τις επόμενες εκλογές», να ψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο που συζητιέται την ερχόμενη Τρίτη του υπουργείου Εργασίας, για κατάργηση όλων των ρυθμίσεων του Ν. 4387/16, που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.
«Επίσης, προχωρήστε στην άμεση κατάργηση του άρθρου 12 του "νόμου Κατρούγκαλου", για να αποκατασταθούν οι συντάξεις χηρείας, όπως ήταν πριν τον νόμο αυτό» επισήμανε.
Γεννηματά: Αριστεροί στα πίτουρα και δεξιοί στ' αλεύρι
Με σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε την ομιλία της η επικεφαλής της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, πριν από λίγο, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία. Με τη διμέτωπη κριτική της, η κ. Γεννηματά τους κατηγόρησε ευθέως ότι με τα όσα είπαν επέλεξαν την πόλωση και τον διχασμό αντί της συνεννόησης.
«Οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν κάνει επιλογή τους την πόλωση και τον διχασμό. Το μέτωπο δημιουργήθηκε πριν χρόνια, στις πλατείες του μίσους. Εμείς, λοιπόν, είμαστε απέναντι και σε αυτούς που έλεγαν "Κουβέλη, έκανες τα δικαιώματα κουρέλι" και σε αυτούς που λένε σήμερα "στα όπλα να μπούμε στα Σκόπια". Αντιστρέφω, λοιπόν, το ερώτημα: Εσείς με ποιον είστε; Θα στηρίξετε επιτέλους την εθνική συνεννόηση, την ενότητα του ελληνικού λαού, για να αφήσουμε οριστικά την κρίση πίσω μας ή θα συνεχίσετε τα ίδια παιχνίδια για πολλά χρόνια ακόμη;» ανέφερε η κ. Γεννηματά.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος χορηγός του κ. Μητσοτάκη και πως ο λαός έχει πληρώσει ακριβά τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον καιροσκοπισμό της ΝΔ. Απευθυνόμενη και στους δύο, ρώτησε: «Θα στηρίξετε ή όχι την εθνική συνεννόηση που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από τα μνημόνια και τη κρίση;». «Πήραμε μία γεύση από τη προεκλογική περίοδο και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη όλοι οι προοδευτικοί πολίτες» πρόσθεσε.
Βάλλοντας εναντίον του πρωθυπουργού, τόνισε ότι «από αντιευρωπαϊστές έχετε καταλήξει μερκελιστές πράττοντας ότι λέει η καγκελάριος» και επισήμανε: «Δεν αλλάζετε πρόσωπο αλλά προσωπείο. Πίσω κρύβετε έναν Ιανό. Είσθε αριστερός στα πίτουρα και δεξιός στ' αλεύρι».
Επίσης, σχολιάζοντας τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία του Eurogroup και το τέλος των μνημονίων , η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι τα πανηγύρια αφορούν το τέλος του τρίτου αχρείαστου και επαχθέστερου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ και πως οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να επιχαίρουν γιατί διασφαλίστηκαν τα χρήματά τους με την παράταση της λιτότητας.
Κάλεσε τον πρωθυπουργό να ψηφίσει τη πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να μην ισχύσει η περικοπή των συντάξεων και να δεσμευτεί για την κοινωνική πολιτική και συμπλήρωσε ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση της κυβέρνησης: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μόνο ζημιά προκαλεί στον τόπο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί. Η Ελλάδα όμως μπορεί, με δύο προϋποθέσεις γι αυτό: Πολιτική αλλαγή. Να φύγει αυτή η κυβέρνηση, να σταματήσει ο κατήφορος. Με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και αποφασιστική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να εγγυηθούμε την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Την εθνική συνεννόηση και την πολιτική σταθερότητα. Η χώρα δεν αντέχει νέους διχασμούς, επικίνδυνες λογικές του τύπου "ή εμείς ή αυτοί".
Και ένα ολοκληρωμένο προοδευτικό αξιόπιστο σχέδιο με ελληνική ιδιοκτησία, για τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Ένα σχέδιο με προτεραιότητες, με κοινωνική αποδοχή, που στοχεύει στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις, που στηρίζεται σε ένα επιτελικό κράτος και ένα παραγωγικό και υγιή ιδιωτικό τομέα, που οδηγεί στην παραγωγή νέου πλούτου, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Που θα οδηγήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, τόσο για να μπορεί να βγει στις αγορές, όσο και για να πείσει τους εταίρους μας για την ανάγκη διορθώσεων στη συμφωνία και κυρίως μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα».
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αντί να ανακοινώσει ότι θα καταθέσει τροπολογία για τη μη περικοπή των συντάξεων, να ψηφίσει κι αυτός την ήδη κατατεθειμένη της ΔΗΣΥ. «Δεν χρειαζόταν κ. Μητσοτάκη να έρθετε σήμερα να καταθέσετε τροπολογία. Μπορούσατε πολύ απλά και αντρίκια να έρθετε να πείτε ότι "ναι, θα στηρίξω την πρόταση νόμου που κατέθεσε η κ. Γεννηματά και η ΚΟ της ΔΗΣΥ και του ΚΙΝΑΛ. Είναι απλά τα πράγματα! Δεν χρειάζεται να δημιουργείτε εντυπώσεις. Τρεις μέρες σας πήρε να αποφασίσετε τι θα κάνετε με τις συντάξεις. Ας ερχόσαστε, λοιπόν, να πείτε "ναι, στηρίζουμε την πρότασή σας"», ανέφερε.
Επίσης, επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως εξυπηρετείται από τις αποφάσεις του Εurogroup, καθώς «άλλοι προωθούν τις συντηρητικές επιλογές αντί για σας», όπως σημείωσε, ενώ επανέλαβε πως όταν η ίδια ζήτησε εκλογές πριν τη συμφωνία, η ΝΔ έδωσε ραντεβού για το φθινόπωρο!
«Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Ο μόνος δρόμος είναι οι εκλογές που δεν θα αργήσουν. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Και σήμερα πήραμε μία πρώτη γεύση τής προεκλογικής περιόδου που ήδη έχει αρχίσει, είναι διχαστική και βρώμικη. Τελειώνετε όπως ακριβώς αρχίσατε! Αν υπήρχε έστω ένας προοδευτικός πολίτης που προβληματιζόταν αν αλλάξατε, αν σοβαρευτήκατε, σήμερα διαλύθηκαν όλες του οι αμφιβολίες» κατέληξε η κ. Γεννηματά
Θεοδωράκης: Τα πέντε βουνά που πρέπει να ξεπεράσει η χώρα
«5 Ιουλίου σήμερα. Θα πούμε τίποτα για τη μαύρη επέτειο; Ή θα επιμείνετε στην άποψη ότι το δημοψήφισμα βοήθησε τη χώρα και ήταν απαραίτητο όπλο διαπραγμάτευσης;» διερωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής και τόνισε ότι ήταν «μια βουτιά προς τα πίσω. Ένας επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός με ένα ερώτημα - που δεν ήταν ερώτημα και μια απάντηση - που δεν ήταν απάντηση».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι η χώρα σώθηκε από τη βίαιη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ξαφνικό θάνατο χάρη στις προσπάθειες που έγιναν την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «ο Προκόπης Παυλόπουλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο εκείνες τις κρίσιμες ώρες… Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας τότε, τον Φρανσουά Ολάντ. Ούτε ο Ολάντ με μάγεψε ποτέ, αλλά μας στήριξε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, που όλοι είχαν βαρεθεί τα παιγνίδια του Βαρουφάκη και τους φτηνούς τσαμπουκάδες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη δεν αρκούσε η στάση του κ. Παυλόπουλου καθώς «έπρεπε να συναινέσουν οι τότε αρχηγοί της δημοκρατικής αντιπολίτευσης: Μεϊμαράκης - Γεννηματά κι εγώ. Ανεξαρτήτως των πιέσεων που είχαν οι αρχηγοί από τα κόμματά τους, το αποτέλεσμα ήταν τελικά ότι και οι τρεις στηρίξαμε τη στροφή της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Και συντάξαμε ένα ανακοινωθέν που αποτέλεσε εγγύηση για τους Ευρωπαίους ότι στην Αθήνα υπάρχουν ηγέτες να υπερασπιστούν χωρίς αστερίσκους την ευρωπαϊκή πορεία».
Κάλεσε τον κ.Τσίπρα να το αναγνωρίσει και να ζητήσει «ένα μεγάλο συγνώμη για τις τραγικές σας αποφάσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι τόλμησε και είπε:
- «Ναι στην αλήθεια.
- Ναι στις μεταρρυθμίσεις.
- Ναι στην εθνική συνεννόηση.
- Ναι στη δημιουργία.
- Ναι στην ευρωπαϊκή πολιτεία που δίνει περισσότερα στους περισσότερους
- Όχι στα ψέματα. Όχι στην ύφεση. Όχι στον διχασμό. Όχι στα τριτοκοσμικά πειράματα των αριστερών πολυτελείας και ξέρετε σε ποιον πρώην σύντροφό σας αναφερόμουν. Όχι στους τυχοδιώκτες».
«Αυτά είχα πει στην ομιλία μου εδώ στη Βουλή, αυτά λέω και σήμερα: αλήθεια, μεταρρυθμίσεις, εθνική συνεννόηση, δημιουργία, ευρωπαϊκή πολιτεία. Με στόχο να έχουν περισσότερα οι περισσότεροι» σημείωσε.
Απαντώντας στον Πάνο Καμμένο ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι «δεν θα γίνουμε οι Καμμένοι του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο κ. Καμμένος να συνεχίσει τα υπερπολυτελή του ταξίδια με χρέωση του ελληνικού λαού, όπως αποκάλυψε ο ελληνικός Τύπος, όπως βεβαίως μπορεί να συνεχίσει τις πτήσεις με το Super Puma προς το εξοχικό του στην Ικαρία. Εμείς πάντως έχουμε άλλα σχέδια, άλλες αρχές».
Ανέφερε «πέντε βουνά» όπως τα αποκάλεσε που πρέπει να ξεπεράσει η χώρα κάνοντας βαθιές μεταρρυθμίσεις για να ξεπεράσει τη κρίση και να προχωρήσει σταθερά η ανάπτυξη κι αφορούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας των τραπεζών και την άρση των capital controls, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και του κομματικού κράτους στη δημόσια διοίκηση, στην ταχύτερη και ουσιαστική λειτουργία της δικαιοσύνης, στη μείωση και τον εξορθολογισμό της φορολογίας, και στην εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας.
«Το ασφαλές περιβάλλον σε συνδυασμό με σταθερό νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες για την επιτυχή προσέλκυση επενδύσεων. Η πόλωση, ο διχασμός, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η δολοφονία χαρακτήρων που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα είναι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την οικονομία, είπε ο κ. Θεοδωράκης τονίζοντας ότι: «Αν στα θεωρεία της Βουλής ήταν σήμερα διεθνείς επενδυτές πιστεύετε ότι τη Δευτέρα θα έτρεχαν να βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα; Ή θα έτρεχαν να φύγουν μετά από ένα ωραίο σαββατοκύριακο στην ωραία μας Αθήνα; Και μετά είναι το άλλο: Δευτέρα - Τετάρτη και Παρασκευή ο κ. Καμμένος φεύγει. Τρίτη, Πέμπτη Σάββατο ο κ. Καμμένος μένει και Κυριακή παίζει κορώνα γράμματα ή κάποιο παρεμφερές παιχνίδι».
Επίσης υπογράμμισε ότι «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην κοινωνία μας είναι να βγούμε από τα μνημόνια χωρίς να καταλάβουμε γιατί μπήκαμε. Χωρίς να αναγνωρίσουμε τα λάθη και χωρίς να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας. Χωρίς να αλλάξουμε. Η χώρα έχει ανάγκη μια πολιτική με φιλελεύθερες αρχές, με μεταρρυθμιστική ορμή, με σύγχρονες αντιλήψεις. Με ευαισθησία απέναντι σε αυτούς που δεν μπορούν αλλά και με αυστηρότητα απέναντι σε αυτούς που δεν θέλουν».
Λεβέντης: Δεν είπε μια συγγνώμη η κυβέρνηση
«Πριν τρεις –τέσσερεις μήνες που ήταν η αξιολόγηση όλοι οι βουλευτές σας ισχυρίζονταν ότι θα μειωθεί το χρέος. Μία συγγνώμη δεν ζητήσατε. Τώρα έχετε αρχίσει ότι δεν θα γίνουν μειώσεις συντάξεων στο τέλος του έτους. Και ήλθε εδώ ο κ. Μοσκοβισί και είπε ότι "πρέπει η χώρα σας να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις". Εσείς συνεχίζετε να λέτε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο» είπε στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση για όλα όσα υποσχέθηκε και δεν έγιναν δεν είπε ούτε μία συγνώμη.
Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει καταστήσει την ελεημοσύνη βασικό κριτήριο της πολιτικής της» και δήλωσε χαρακτηριστικά «η χώρα δεν έχει ανάγκη από Παντελεήμονες. Η χώρα θέλει πολιτική ανάπτυξης και σοβαρότητας».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων συνέχισε λέγοντας «απευθύνεστε στους Έλληνες πολίτες σαν να είναι αξιολύπητοι» και προέτρεψε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική νοοτροπία. «Αλλάξτε νοοτροπία, θα πέσετε από την κυβέρνηση αλλά αποκτήστε τουλάχιστον νοοτροπία σοβαρού κόμματος» χαρακτηριστικά και σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Η Ελλάδα δεν θέλει αυτό εκτός αν τη θέλετε τριτοκοσμική και να πέφτει στα πόδια σας».
Ο κ. Λεβέντης σε πολλά σημεία της ομιλίας του επέμεινε ότι «τη λύση θα τη δώσει η ανάπτυξη» και τόνισε ότι αυτή θα γίνει «όταν γυρίσουν τα λεφτά των καταθέσεων που έχουν φύγει στο εξωτερικό και όταν έλθουν ξένες επενδύσεις».
Εξάλλου άσκησε έντονη κριτική και στη ΝΔ, τονίζοντας ότι «λέει ότι θα φέρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα μειώσει φόρους. Σε όλα καλή, αρίστη η ΝΔ, μόνο που δεν μας λέει γιατί επί των ημερών της δεν ήλθε ούτε μία επένδυση; Ένα κόμμα που δοκιμάστηκε και είχε πλήρη αποτυχία στην οικονομική του πολιτική έρχεται τώρα και υπόσχεται τα πάντα. Νομίζω κύριοι της ΝΔ ότι αυτό που σας λείπει είναι η ειλικρίνεια. Ότι θα φύγουν οι κύριοι που απέτυχαν και θα έλθετε εσείς οι επιτυχημένοι μόνο επιπόλαιοι και αμόρφωτοι θα μπορούσαν να πειστούν. Έχετε κάνει τόσα πολλά που δεν σας πιστεύει ο κόσμος».
Μιλώντας για την Ένωση Κεντρώων, ο πρόεδρός της δήλωσε ότι δεν φοβάται την πόλωση, αφού, όπως σημείωσε «και οι δύο αποδείχτηκαν άχρηστοι. Θα είναι ακόμη μεγαλύτερη επιπολαιότητα για τον λαό να ψηφίσει τους άχρηστους είναι νωπές οι εμπειρίες και τα τραύματα της κοινωνίας για να σας πιστέψουν».
Σχολιάζοντας την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τη μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων, τη χαρακτήρισε ωραία, αλλά όπως είπε «την έκανε ένα κόμμα που έκοψε τις συντάξεις 13 φορές». «Το θέμα είναι να μην κοπούν οι συντάξεις χωρίς η χώρα να διατρέξει κίνδυνο» πρόσθεσε, ενώ για το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά εκτίμησε ότι έγινε αφού «δεχτήκαμε να γίνουμε αποθήκη ψυχών».
Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «σε όλο τον κόσμο είναι μία Κυριακή. Η δεύτερη Κυριακή είναι για να παλέψετε μεταξύ σας» και ανακοίνωσε ότι η Ένωση Κεντρώων «δεν θα ψηφίσει την απλή αναλογική εάν δεν την κάνει η κυβέρνηση μία Κυριακή».
Για το σπάσιμο των Περιφερειών, ο κ. Λεβέντης σημείωσε ότι «η ΝΔ κάνει παζάρια με την κυβέρνηση να συμφωνήσει εάν θα δοθεί η ψήφος στους ομογενείς».
Τέλος, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε τους βουλευτές της κυβέρνησης ότι «τα παραχώρησαν όλα» και πρότεινε να γίνει σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Δημοκρατίας και να αποφασίσουν όλοι ότι «είναι άκυρη η συμφωνία και ο πρωθυπουργός σε πλάνη, όπως ο κ. Κοτζιάς που την υπέγραψε».