Στο Συμβούλιο Επικρατείας δήμοι για το κλείσιμο των ΔΟΥ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δεκαπέντε νησιωτικοί δήμοι, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση, Σύνταγμα, αλλά και παράνομη, η υπουργική απόφαση με την οποία ανακαλείται η θεσμοθετείται η συγχώνευση ορισμένων Δ.Ο.Υ.σε διάφορες περιοχές της Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν, η υπουργική απόφαση με την οποία καταργούνται ή συγχωνεύονται Δ.Ο.Υ. είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, όπως τα άρθρα 4, 25, 101 και 106.

Αρχικά υποστηρίζουν σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 43 του Συντάγματος για παρόμοια θέματα, πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Ακόμη, επισημαίνουν ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος) και της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), αλλά και το άρθρο 106 του συνταγματικού χάρτη για την προστασία του γενικού συμφέροντος.

Όπως τονίζουν σε άλλο σημείο της προσφυγής, με τη συγχώνευση των Δ.Ο.Υ., επέρχεται επιδείνωση της καθημερινότητας των φορολογουμένων πολιτών και δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η οικονομική ζωή των νησιών, καθώς οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Οι 15 Δήμοι που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, είναι της Καλύμνου, Θήρας, Άνδρου, Σκοπέλου, Τήνου, Κέας, Παξών, Ιθάκης, Λέρου, Καρπάθου, Ικαρίας, Ληψών, Πάτμου, Λέσβου και Λήμνου.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Καλύμνου έχει καταθέσει και αίτηση αναστολής.