ΗΠΑ: Κουρελόχαρτα ομόλογα και μετοχές λόγω “Σάντι”

Να χάσουν τα χρήματα τους κινδυνεύουν πολλοί κάτοχοι ομολόγων και μετοχών που είχαν αποθηκεύσει τα τιμαλφή τους σε μια τράπεζα η οποία υπέστη μεγάλες ζημιές από το πέρασμα του τυφώνα “Σάντι”.

Όπως αναφέρει η “New York Post” πλημμύρισε το κτίριο έκτασης 10.000 τ.μ στο οποίο στεγάζεται η “Depository Trust and Clearing Corp”, στην οποία έγιναν μούσκεμα πιστοποιητικά για ομόλογα και μετοχές αξίας περίπου 1.3 εκατ. δολαρίων και οι άνθρωποι εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν το χαρτί.

Όμως η αξία των εγγράφων που κινδυνεύουν παραμένει άγνωστη στους περισσότερους χρηματιστές. Σύμφωνα με μια πηγή 70 εκατ. δολάρια σε ανώνυμα χρεόγραφα ή αλλιώς “ bearer bonds” κινδυνεύουν να χαθούν.

Η τράπεζα ομολόγων “Depository Trust and Clearing Corp”, που πλημμύρισε από τον πρόσφατο καταστροφικό τυφώνα, έχει ως πελάτες κάποιες από τις μεγαλύτερες οικονομικές εταιρείες στη Wall Street, μεταξύ των οποίων οι: Deutsche Bank, JP Morgan Chase, Bank of America, UBS και Citi.

Αν και οι παραπάνω εταιρείες δεν επιβεβαίωσαν το εάν και πόσα έχουν αποθηκεύσει στην τράπεζα ομολόγων ο εκπρόσωπος της Goldman Sachs επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι έχει εναποθέσει ανώνυμα χρεόγραφα τα οποία όπως τόνισε είναι σχεδόν αδύνατο να εξαργυρωθούν αν έχουν καταστραφεί.

Σύμφωνα με ειδικούς, που επικαλείται η αμερικανική εφημερία η μόνη ελπίδα για να σωθούν τα έγγραφα και κατ' επέκταση να μη χάσουν τα χρήματά τους οι κάτοχοι των ομολόγων αυτών είναι να προσπαθήσουν να στεγνώσουν τα έγγραφα αυτά με παγωμένο αέρα σε ειδική συσκευή.