Το Ισραήλ έτοιμο για χερσαία εισβολή στη Γάζα

Μετά την επιχείρηση Πυλώνας Άμυνας που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση για 6η μέρα, το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να εισβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως τόνισε, πάντως, κορυφαίος Ισραηλινός αξιωματούχος που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, το Τελ Αβίβ εξακολουθεί να προτιμά μια διπλωματική λύση.

“Θα προτιμούσαμε μια διπλωματική λύση που θα εγγυηθεί την ειρήνη για τον ισραηλινό πληθυσμό που ζει στα νότια. Εάν αυτό είναι εφικτό, δεν υπάρχει ανάγκη χερσαίας επιχείρησης” τόνισε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters. “Αν όμως η διπλωματία αποτύχει δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από το να στείλουμε χερσαίες δυνάμεις” πρόσθεσε.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι τα όσα κάνει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είναι "πράξεις τρομακρατίας". Οι σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ βρίσκονται στο κόκκινο εδώ και καιρό με την Άγκυρα να απαιτεί επίσημη συγγνώμη για το ισραηλινό ρεσάλτο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το 2010 και προκάλεσε το θάνατο Τούρκων στρατιωτών. Στην Γάζα θα μεταβούν αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αλλά και της Αιγύπτου.

Στα Παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στο Ισραήλ θα βρεθεί εντός της ημέρας και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του. Ο Βέστερβελε θα έχει συνομιλίες απόψε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Άβιγκντορ Λίμπερμαν και αύριο θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να συναντήσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Η γερμανική κυβέρνηση, πάντως, έκανε λόγο για "δικαίωμα και υποχρέωση της ισραηλινής κυβέρνησης να υπερασπιστεί τον πληθυσμό της με τα αρμόζοντα μέτρα" για να αντιμετωπίσει την εξαπόλυση ρουκετών από τους Παλαιστινίους, την οποία χαρακτήρισε "αδικαιολόγητη". Ευθύνες για την κλιμάκωση της κρίσης είχε επιρρίψει στους Παλαιστινίους και η Ουάσινγκτον.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου έχει ήδη εγκρίνει την επιστράτευση 75.000 εφέδρων.

Ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη ξεπερνά πλέον τους 90.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισραηλινός στρατός έκανε πειρατεία σήμερα στο επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, όπου οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται για έκτη ημέρα, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές. Ο ισραηλινός στρατός "κάνει παρεμβολές" στη μετάδοση του προγράμματος του Al-Aqsa TV, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλαιστινιακού τηλεοπτικού σταθμού, που διευκρινίζει ότι οι εικόνες μεταδίδονται με παράσιτα ή με διακοπές.

Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι παλαιστινιακές οργανώσεις

Οι ηγέτες των παλαιστινιακών κινημάτων Φάταχ, Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ στη Δυτική Όχθη κάλεσαν σήμερα στη Ραμάλα σε ενότητα και υποσχέθηκαν να βάλουν "τέλος στη διαίρεση", εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους με τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

"Από τη Ραμάλα, ανακοινώνουμε με τους ηγέτες των άλλων κινημάτων ότι βάζουμε τέλος στη διαίρεση", δήλωσε ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Φάταχ, του κόμματος που ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής, απευθυνόμενος σε περίπου χίλιους διαδηλωτές που κρατούσαν την παλαιστινιακή σημαία.

"Αυτός που θα μιλήσει για διαίρεση μετά τη σημερινή ημέρα θα είναι εγκληματίας", διαβεβαίωσε ο Μαχμούντ Αλ Ραμάχι, ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Γάζα.