Βενιζέλος: Οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ για τους ομολογιούχους

Με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δημοσίευσε άρθρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δημοσίευσε άρθρο ,στο οποίο καταθέτει τη δική του άποψη για τα μέτρα αποζημίωσης των ομολογιούχων PSI στα ομόλογα που είχε προτείνει το κόμμα του, τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, όσο και κατά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Η αναγκαιότητα του PSI κατά τον Ευ. Βενιζέλο - Η επεξεργασία λύσης για τους κατόχους ομολόγων

"Ήταν υποχρέωση και βούλησή μας να βρούμε λύση στο πρόβλημα των αποταμιευτών ομολογιούχων, ανάλογη με την προστασία των καταθετών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα", τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος πέντε ημέρες μετά την αποδοκιμασία του από "μικροομολογιούχους" πριν τη συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

Η τρόικα είχε θέσει "με άκαμπτο και κατηγορηματικό τρόπο, ως όρο για τη στήριξη και χρηματοδότηση του PSI, να μην εξαιρεθεί κανένα φυσικό πρόσωπο" από τη ρύθμιση, υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος.

Οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ για να καλυφθούν απώλειες από το PSI

"Στις δικές μας συναντήσεις με το σωματείο ομολογιούχων, προτείναμε ως ρεαλιστική και άμεση λύση να χρησιμοποιήσουν το ισοδύναμο ρευστού που  είχαν λάβει με τη μορφή τίτλων του EFSF προκειμένου να αγοράσουν στη δευτερογενή αγορά ομόλογα ελληνικού δημοσίου νέας έκδοσης, η πληρωμή των οποίων είναι ουσιαστικά διασφαλισμένη από το EFSF", σημειώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτει ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα επέτρεπε στους δικαιούχους να αποκτήσουν ομόλογα πολύ μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας και μαζί με τα νέα ομόλογα που είχαν ήδη λάβει να έχουν συνολικό χαρτοφυλάκιο, που σχεδόν θα κάλυπτε τις απώλειες τους.

Μετά την ολοκλήρωση του PSI, θα μπορούσε να εξεταστεί, σύμφωνα με όσα λέει τώρα ο κ. Βενιζέλος, η θέσπιση φορολογικών απαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα νέας έκδοσης.

"Το ζήτημα αυτό μπορεί και πρέπει να τεθεί τώρα που συζητείται και πάλι το πλαίσιο της βιωσιμότητας του χρέους. Εμείς ούτως ή άλλως το είχαμε θέσει στο Eurogroup το Φεβρουάριο", σχολιάζει σχετικά εντός του άρθρου του.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αποζημίωση των ομολογιούχων και υπογραμμίζει ότι την αποζημίωση είχε υποσχεθεί προεκλογικά και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Αναλυτικές λεπτομέρειες της πρότασης επαναγοράς

"Αν ληφθεί υπόψη ότι για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής αξίας, ο ομολογιούχος έλαβε 15 ευρώ σε ρευστό και με αυτά τον Απρίλιο-Μάιο μπορούσε να αποκτήσει ομόλογα νέας έκδοσης αξίας παραπάνω από 100 ευρώ και αν προσθέταμε σε αυτά και τα νέα ομόλογα που είχε ήδη λάβει, ονομαστικής αξίας 31.5 ευρώ για κάθε παλιό ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, βλέπουμε ότι το νέο χαρτοφυλάκιο του κάθε ομολογιούχου θα είχε ονομαστική αξία κοντά στα 140 ευρώ αντί για 100 ευρώ του παλιού του χαρτοφυλακίου. Αυτό, σε συνδυασμό, αν χρειαστεί, με φορολογικές απαλλαγές για τους κατόχους νέων ομολόγων, μπορούσε να καλύψει όλες τις απώλειες", σημείωνεται αναλυτικά στο κείμενο.

Ο κ. Βενιζέλος αποκαλύπτει ότι προτάθηκε στους ομολογιούχους "να είναι σε άμεση επαφή με τον ΟΔΔΗΧ ώστε αυτός, σε συνεργασία με μεγάλη τράπεζα, να τους βοηθήσει στην πραγματοποίηση των σχετικών χειρισμών". Οργανώθηκαν για το σκοπό αυτό πολλές συναντήσεις τους με τη διοίκηση του ΟΔΔΗΧ.

"Αντί όμως να ακολουθήσουν την πρότασή μας, προτίμησαν την οδό της προσφυγής στο ΣτΕ αμφισβητώντας τη νομιμότητα του PSI, πράγμα που πολύ θα ήθελαν οι απανταχού της γης κερδοσκόποι", καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.