Η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, όπως τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή.
Ερωτηθείσα για τη διαφωνία ΔΝΤ - Ευρωζώνης σχετικά με την παράταση του χρόνου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ (στο 2022 αντί για το 2020), η Μαριάν Κότε δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να υφίσταται κίνδυνος απ' αυτή τη διαφωνία, ενώ τόνισε το Ταμείο θα συνεχίσει να εργάζεται προς μία λύση για την Ελλάδα.
"Επιπλοκή για την ίδια η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ"
Την ίδια ώρα ο Τσέχος Πρόεδρος τονίζει ότι η διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι μια επιπλοκή για την ίδια τη χώρα. Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, σε σημερινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, ασκώντας κριτική στους οικονομολόγους που προειδοποιούν για τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επισημαίνει πως θα ήταν μια καλή λύση για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και πως μια οργανωμένη και σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας δεν θα ήταν, επίσης, πρόβλημα ούτε για την ευρωζώνη. Ωστόσο, προϋπόθεση είναι, η έξοδος να μην γίνει με χαοτικό τρόπο, υπογράμμισε.
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κινδυνεύει να κάνει παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τον βασικό στόχο της, που είναι η σταθερότητα των τιμών, με την ανάληψη της εποπτείας των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και Πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν.
Σε άρθρο του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Βάιντμαν δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει σπουδή για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη και ότι αυτή χρειάζεται ένα μηχανισμός για την εκκαθάριση και αναδιάρθρωση των τραπεζών με χρηματοδότηση από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα.