Στο τέλος Ιουλίου η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους

Στο τέλος Ιουλίου η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους

Αύριο θα παρουσιαστούν ορισμένα αρχικά συμπεράσματα

Στο τέλος Ιουλίου αναμένεται να παρουσιάσει το ΔΝΤ την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δηλώσεις, σήμερα, του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. Αύριο, εν τω μεταξύ, θα παρουσιαστεί η «καταληκτική δήλωση» του Ταμείου, η οποία περιέχει ορισμένα αρχικά συμπεράσματα.

«Σχετικά με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), αυτή θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας για την έκθεση του 'Αρθρου 4. Αυτό δεν θα είναι κάτι που θα δημοσιοποιηθεί αύριο. Αλλά θα κυκλοφορήσει με την έκθεση με τον συνήθη τρόπο. Έτσι, η πλήρης έκθεση θα μεταβεί στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο με τον συνηθισμένο τρόπο για συζήτηση και ως μέρος αυτής της συζήτησης θα συμπεριληφθεί στην τελική έκθεση η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους... Δεν έχω μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Κανονικά χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για την οριστικοποίηση αυτής της έκθεσης. Το Εκτελεστικό μας Συμβούλιο, ωστόσο, διακόπτει τις εργασίες του στο τέλος του Ιουλίου, οπότε θα περίμενα να συμβεί πριν από αυτό» είπε ο κ. Ράις, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η μεταμνημονιακή εποπτεία αφορά όλες τις χώρες που βγαίνουν από το πρόγραμμα»

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, υποστηρίζοντας ότι περιορίζονται πλέον σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο οι οικονομικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα.

Όπως είπε, το Ταμείο θα συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα μέσω της μεταμνημονιακής εποπτείας, την οποία χαρακτήρισε «φυσιολογική κατάσταση» για κάθε χώρα που εξέρχεται από ένα πρόγραμμα. Στόχος, είπε, είναι να ελέγχει τα αποτελέσματα αλλά και την πορεία εφαρμογής των συμφωνημένων πολιτικών.

«(Η μεταμνημονιακή εποπτεία) δεν αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Αν κοιτάξετε την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, αν κοιτάξετε τις άλλες χώρες στον κόσμο, αυτή η μεταμνημονιακή εποπτεία είναι μια πολύ φυσιολογική διαδικασία για το ΔΝΤ».

Ο κ. Ράις αναφέρθηκε και στις αξιολογήσεις, διευκρινίζοντας πως δεν θα γίνονται σε τριμηνιαία βάση όπως γίνονταν στη διάρκεια του προγράμματος. «…Δεν υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος. Δεν είναι αξιολογήσεις επί τρίμηνης βάσης. Δεν είναι αυτό. Είναι πολύ πιο ευέλικτο από αυτό».

Τέλος, αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, τις χαρακτήρισε «ορόσημο», σημειώνοντας πως αποτελούν αναγνώριση της προσπάθειας που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός.