Οι μειώσεις φόρων «απογειώνουν» την αμερικανική οικονομία

Οι μειώσεις φόρων «απογειώνουν» την αμερικανική οικονομία

Ο ρυθμός ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να ξεπεράσει το 5%

Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών φαίνεται ότι δίνουν νέα πνοή στην οικονομία των ΗΠΑ. Μολονότι για το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, στο 2% από 2,2%, εντούτοις για το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό άνω του 5% με τους περισσότερους αναλυτές να συγκλίνουν στην εκτίμηση για ανάπτυξη που θα φθάσει έως και το 5,3%.

Εάν αυτό συμβεί, τότε θα πρόκειται για την ταχύτερη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας σε τριμηνιαία βάση από το 2003.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Marketwatch, ένας τόσο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης είναι δύσκολο να διατηρηθεί, δεδομένου και του εμπορικού πολέμου που έχουν αρχίσει οι ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στη οικονομία, εάν τα ζητήματα που εκκρεμούν δεν επιλυθούν.

Πάντως, όσον αφορά την αναθεώρηση προς τα κάτω του πρώτου τριμήνου, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη συρρίκνωση που σημειώθηκε στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν μόλις κατά 0,9%. Πρόκειται για τη χαμηλότερη άνοδο που καταγράφεται στις καταναλωτικές δαπάνες από το δεύτερο τρίμηνο του 2013.