Αίτημα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για συνάντηση των τριών

Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών εντός του σαββατοκύριακου έχουν ζητήσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με το Μαξίμου ακόμα να μην έχει δώσει απάντηση.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θέλουν να ενημερωθούν τόσο για τις επαφές του πρωθυπουργού στην Ευρώπη αλλά και τις αποφάσεις του Eurogroup. Παράλληλα στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί το πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα του μνημόνιο 3, ο επανακαθορισμός του ρόλου των τριών κυβερνητικών εταίρων, η ενιαία παρουσία του κυβερνητικό συνασπισμού -μετά τις αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν με το νόμο για την ιθαγένεια- αλλά και ο ανασχηματισμός.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, οι πολιτικοί αρχηγοί, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, θα κληθούν να αποσαφηνίσουν το επίπεδο της εκπροσώπησης τους στο κυβερνητικό σχήμα, τη στιγμή που εντός των κομμάτων τους υπάρχουν φωνές που κυμαίνονται από ενεργότερη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα μέχρι και άρση της στήριξης τους στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά του το Μαξίμου εκτιμά ότι καταλληλότερος χρόνος για ανασχηματισμό είναι με τον ερχομό του νέου έτους. Ο Α. Σαμαράς εκτιμάται ότι θα ζητήσει από τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση με την παρουσία σημαντικών στελεχών τους προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτική ταυτότητα της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να συγκροτηθεί κυβερνητική επιτροπή, στην οποία θα εκπροσωπούνται και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι.

Τριγμοί στην κυβέρνηση με αφορμή την ιθαγένεια

Την ίδια ώρα το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό αναδείχθηκαν για μία ακόμη φορά ανάγλυφα όχι μόνο κατά την ψήφιση των μέτρων με τη στάση της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά αλλά την επόμενη για ζητήματα που αφορούν θέματα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που σχετίζονται με τη λειτουργία του κράτους. Μπορεί η κοινή συνισταμένη του κυβερνητικού συνασπισμού να είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ αλλά η ιδεολογική τους απόκλιση είναι πιθανόν να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόδοση ιθαγένειας των μεταναστών όπου μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Ραγκούση όπου ο πρωθυπουργός επιθυμεί άμεση αλλαγή του νόμου στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των κριτηρίων όπως είχε υποστηρίξει και προεκλογικά συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Παπαδήμου ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Μπορεί στις επίσημες ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα δυο κόμματα να μιλούν για σπουδή επίλυσης του θέματος χωρίς καν να έχουν καθαρογραφεί οι αποφάσεις ή για την ανάγκη διαβούλευσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, στην ουσία όμως αναδεικνύουν το πρόβλημα που υπάρχει. Επιπλέον, τα δυο κόμματα έχουν διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Επί της ουσίας, στο θέμα αυτό πλέον των διαφορών πολιτικής γραμμής που υπάρχουν ανακύπτει και θέμα συγχρονισμού και ενημέρωσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Οι υπουργοί που προέρχονται από τη ΝΔ επικοινωνούν όπως φαίνεται με τον πρωθυπουργό προτείνουν πολιτικές που συμφωνούν αλλά στη συνέχεια δείχνουν να αγνοούν τους κυβερνητικούς εταίρους και να απουσιάζει μεταξύ τους η διαβούλευση και η ενημέρωση. Δηλαδή, δεν υπάρχει, η κουλτούρα της κυβέρνησης συνεργασίας. Τούτο φαίνεται, μέσα από τις γραμμές των ανακοινώσεων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και από την απάντηση για παράδειγμα του υπουργείου Παιδείας. Στο Μέγαρο Μαξίμου, λένε ότι τα προβλήματα αυτά είναι λογικό να υπάρχουν αφού διαφωνίες υπάρχουν και μεταξύ των υπουργών που προέρχονται από την ίδια παράταξη ακόμη και σε μονοκομματικές κυβερνήσεις και θεωρούν ότι θα επιλυθούν.

Το κρίσιμο για τον κ. Σαμαρά είναι η εκταμίευση της δόσης και η διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους. Σε αυτή τη φάση, για όλους, όλα τα προηγούμενα να είναι δευτερεύοντα αλλά μπορεί στην πορεία, ακόμη και να πάνε καλά τα πράγματα στην οικονομία, είναι δυνατόν να αποτελέσουν θρυαλλίδα για την ενότητα της κυβέρνησης. Όμως συνεργάτες του κ Σαμαρά εκτιμούν ότι αν λυθούν τα προβλήματα με την δόση και το χρέος και αρχίσουν να έρχονται επενδύσεις τότε θα μειωθεί και η ένταση που καταγράφεται μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων