Ωστόσο, όπως τονίζει, η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει πως έχει πάρει τα μαθήματά της από αυτή την καταστροφική κρίση
«Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος: μια ανακούφιση για τον Αλέξη Τσίπρα» είναι ο τίτλος άρθρου στη γαλλική Liberation που υπογράφει ο Ζαν Κατρεμέ.
«Κατανοούμε την ικανοποίηση» του Έλληνα πρωθυπουργού, σημειώνει ο Γάλλος αρθρογράφος. «Η χώρα του θα βγει στις 20 Αυγούστου από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και κατά συνέπεια θα απαλλαγεί από οκτώ χρόνια σιδηράς κηδεμονίας που ασκείτο από την Κομισιόν και το Eurogroup. Και ως δώρο για να ξεκινήσει, έλαβε μια νέα ελάφρυνση χρέους, το οποίο κατέχουν σε μεγάλο μέρος (274 δισ. ευρώ από τα 320 δισ.) οι Ευρωπαίοι εταίροι του».
Σύμφωνα με τον Ζαν Κατρεμέ, οι αποφάσεις που έλαβαν οι 19 υπουργοί της ευρωζώνης ισοδυναμούν «με μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων: το κεφάλαιο θα αποπληρωθεί μέσα σε 50 χρόνια και αυτό θα γίνει στην ονομαστική αξία του, πράγμα που σημαίνει (...) ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν θα ανακτήσει παρά μόνο ένα μέρος των δανείων του. Ακόμη καλύτερα, μια νέα απόφαση για το χρέος θα ληφθεί το 2032, ενδεχομένως για να δοθούν νέες προθεσμίες. Τέλος οι 19 συμφώνησαν για την καταβολή μιας τελευταίας δόσης βοήθειας 15 δισ. ευρώ, ως αντιστάθμισμα για τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις που ολοκληρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από την Ελλάδα (...) Αντίθετα η γαλλική ιδέα να συνδεθεί η αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης απορρίφθηκε».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το σύνολο των μέτρων που αποφασίσθηκαν καθιστούν βιώσιμο «μεσοπρόθεσμα» το ελληνικό χρέος, αλλά μακροπρόθεσμα διατηρεί τις επιφυλάξεις της, σημειώνει ο αρθρογράφος και τονίζει πως «στην Ελλάδα έγκειται τώρα να αποδείξει πως έχει πάρει τα μαθήματά της απ' αυτή την οκταετή κρίση που υπήρξε ιδιαίτερα καταστροφική για τον πληθυσμό της».