Οι ασθενείς είναι κάτοικοι Δυτικής Αττικής και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση
Δυο άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής αφού μολύνθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για κρούσματα του ιού.
Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη, για την ώρα, για τις περιοχές που εμφανίζεται ο ιός ενώ προειδοποιεί ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν και νέα κρούσματα στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.
Η μετάδοση γίνεται κυρίως από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.
Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί από το 2010 έως το 2014 και το 2017, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ εμφάνιση του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες.
Ήδη από τον Μάιο το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ενημερώσει τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη πρώιμης διάγνωσης περιστατικών, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει πως η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, απ’ όπου μολύνονται τα κουνούπια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια σύμφωνα με το Κέντρο, περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κλπ. Επιπρόσθετα, συνιστάται να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια.